27/02/2018 Силвана Василева Галерия

Силата на цветовете

Ultraviolet 2018

Всяка година експертите по цветовете от Pantone Color Institute обсъждат изследванията и анализите върху това, което се случва в дизайна, киното, храната, модата, изкуството, начина на живот, материалите, пътуванията, спорта и технологиите, за да определят цвета на годината. За 2018-та той е Pantone 18-3838, известен още като ултравиолетов.

Института го описва като "провокативна и дълбока пурпурна сянка", която олицетворява индивидуалността и духовността. Това се отнася до мистериите на космоса и неизвестното.

Според Лаури Пресман, вицепрезидент на Pantone Color Institute, цветът на Pantone за годината означава много повече от това, което е актуално в света на модата и дизайна. Той наистина е отражение на това, което е необходимо в нашия свят днес. Живеем във време, което изисква изобретателност и въображение. Именно този вид творческо вдъхновение, като това, което струи от ултравиолетовото. Лилаво, базирано на синьо, което издига съзнанието и потенциала на по-високо ниво.

Как се определя “цвета на годината”?

Съществуват редица социално-икономически фактори, които влияят върху определянето на цвета на годината. В началото на рецесията от 2008 г. сивото, което традиционно се свързва с цвета на трудностите беше във своя възход. По време на рецесии обикновено се обръщаме към дизайн, среда и интериори, които носят силно индустриалното усещане на суровия бетон. През годините, след като икономиката се възстанови, сивите нюанси постепенно станаха по-топли.

Определянето на ярко зеленото за цвят на Pantone миналата година също беше в отговор на социално-икономически явления. “Изборът на цвят на годината се определя най-вече от това, от какво се нуждаят хората,” твърдят цветовите експерти. През 2017 г. ключови думи бяха “възобновяване”, “ре-енергизиране” и “съживяване". Необходим бе цвят, който да може да успокои хората. Присъствието на ярко зеленото около нас позволи на ума ни да се свърже с природата и околната среда. Последва десетилетие, белязано от глобална кампания в полза на спасяването на тропическите гори в света и началото на еко движенията и "зелената" политика. Думата “зелен” навлезе в съвременния речник като синоним на отговорност и чистота.

Цветовете в интериора

Избора на цветове в интериора на дома ни е начин да изразим себе си, да създадем среда и атмосфера, които харесваме и ни карат да се чувстваме добре. Цветовете около нас влияят изключително много на това как се чувстваме и се държим. Ако имаме нужда от пространство, в което да можем да се отпуснем и да релаксираме, начинът да създадем това настроение е чрез избора на интериор в по-меките нюанси на сиво или синьо, които създават усещане за хармония и спокойствие. Ако искаме атмосферата около нас да ни активизира и мотивира, то се нуждаем от по-ярки, енергизиращи цветове, като нюансите на червено и жълто. Бялото, което символизира чисто платно, е най-добрият избор за среда, в която ще тече творчески  процес, защото няма да има нищо, което да действа разсейващо. Синьото се смята за цвят, който се свързва с постоянство, лоялност и вярност навсякъде по света. Това е така, защото красивото синьо небе по начало носи усещане за спокойствие и мир. 

И все пак, при избора на "правилния" цвят, трябва да знаем, че той винаги зависи от мястото, хората и обстоятелствата, които имаме. Ако мантрата на агентите за недвижими имоти е "локация, локация, локация" , то за експертите по цветовете, тя е "контекст, контекст, контекст"!

Top