23/03/2017 Ралица Стоянова Галерия

Килимите, които събират традицията и съвременния дизайн

Килимът е неизменна част от интериора на всеки дом, персонализира го и добавя класа. Освен че носи топлина и уют, той може да бъде чудесен акцент. Днес ви представяме Lambent – български бранд за ръчно изработени килими, които съчетават, по изключително семпъл и красив начин, традицията и модерния дизайн.

Зад идеята и реализирането на бранда, основан в края на 2015 година, стоят две дами - майка и дъщеря. Майката, Татяна Спирова, е автор на килимите, а дъщеря ѝ Нуша Спирова се грижи за тяхното представяне – дигитално и на живо. „Двете имаме различен професионален опит – майка ми се е занимавала много години с мода и текстил, а аз с предприемачество, дигитален маркетинг и медии. Това ни помага да се допълваме във всяко едно отношение“, казва Нуша и добавя, че за тях Lambent е сбъдната мечта.

Техниката плъстене

Килимите са създадени чрез една от най-древните техники за производство на нетъкан текстил – плъстене. „Бихме искали да покажем един древен занаят в съвременни форми, цветове и дизайн. Никога, обаче, не излизаме от линията на българската идентичност чрез символика и мотиви“, казва Нуша. Чрез килимите си представят ценните качества и предимства на българската вълна, както и за техниката плъстене, защото много хора не са добре запознати, а някои дори не са чували за този процес. Тъй като аз съм от тези хора, ми обяснява, че изработването на един килим отнема време и всичко се извършва изцяло на ръка. Не са нужни машини или специални суровини, а само вода, сапун, вълна и много здрави ръце. Понякога създаването на един килим изисква седмица интензивен труд, а в Lambent това се прави само от един човек - Татяна. В миналото плъстени килими в България са изработвани най-вече от мъже, тъй като, когато вълната се напои с вода, килимът става много тежък. За нея усилието винаги си струва. „Вълненото вълшебство е  голям адреналин за душата и тялото, а обратната връзка от възхитен клиент- незаменима“, добавя Нуша.

Персонални килими

Lambent предлага възможност за изработка на килими по идея за дизайн на клиента и според неговото пространство и интериор. До момента са създали  повече от 15 персонализирани килима, като за всеки случай се прави предварителен проект, който се обсъжда и съобразява с детайлите от дома.  „Работим и с интериорни и архитектурни студиа, като така нашите килими са част от цялостен дизайн“, казва Нуша. Двете дами държат на детайла - всеки килим пристига в своя дом със специално послание към притежателя му, в ръчно изработен калъф от памук и насоки при грижата за продукта, която е достъпна и лесна.
 

Посоки

„Животът ни отвежда на различни места, но само любовта ни води у дома“ е посланието на новата колекция на Lambent “Посоки“, вдъхновена от връзката с дома. Колекцията се състои от три килима - „Събиране“, „Пресичане“ и „Разминаване“ с много семпъл дизайн в бяло-черната гама. „Надявам се скоро да можем да представим колекция, вдъхновена от български символи, свързани с рода и семейството“, каза Нуша. Двете с майка ѝ вярват, че продуктите, създадени с послание, отношение и любов, имат силата да носят хубава енергия в домовете на хората.

Top