01/12/2016 Силвана Василева Галерия

Dress code: Black tie

Червен килим, смокинги и дълги рокли, шампанско, стриди, валс и фокстрот – атмосферата на бляскавите бурни години от средата на миналия век владееше легендарния хотел Adlon Kempinski в Берлин, пословичен с изключителния си лукс и висока класа.
The Federal Press Ball несъмнено е социалното събитие на годината в Германия, на което пресата се среща с политическия и социален елит на страната от 1951 г. насам. И тази година над 2000 високопоставени гости дефилираха в смокинги и дълги рокли по червения килим пред иконичния Adlon Kempinski Hotel в Берлин. Организаторите избират петзвездния хотел не само заради лукса и утвърдената му репутация, но и заради историята му. Разположен в сърцето на Берлин, на метри от Бранденбургската врата, Adlon Kempinski Hotel посреща с величествената си архитектура и разкош най-отбрано общество още от 1907 г. насам. През 1929 г. Berliner Morgenpost определя мястото като средище за кралски особи, за световния политически и културен елит. "Във фоайето на хотела могат да се чуят езиците на всички цивилизовани страни" - пише в резюмето си всекидневникът.
Легендарният Adlon запазва блясъка на тези времена и нивото на истински Гранд хотел през цялата турбулентна история на страната. Грета Гарбо, членове на фамилиите Форд и Рокфелер, Алберт Айнщайн, Марлене Дитрих, Чарли Чаплин, Кралица Елизабет, Михаил Горбачов, Майкъл Джексън, Барак Обама и още много знаменитости от цял свят са се наслаждавали на комфорта, лукса и безупречното обслужване в Adlon.
И в нощта на 25 ноември 2016 г. това бе „мястото, което трябваше да се види и на което да бъдеш видян“ в Берлин. Едно от най-важните гала събития в социалния календар на Германия отбеляза своя 65-ти юбилей. Политици, представители на различни медии и знаменитости от страната и света бяха поканени по специалния повод. Атмосферата бе вдъхновена от първия Bundespresseball в Германия през 1951 г. Ретро музика на живо озвучаваше фоайето на хотела и пренасяше гостите в блясъка на 50-те години на миналия век. 2300 стриди бяха сервирани в салона за шампанско над "Фонтана със слоновете". В коридорите и залите на хотела се предлагаха всевъзможни деликатеси от азиатската, средиземноморска и европейска кухня, а за менюто на 300 от VIP- гостите се беше погрижил лично носителя на 2 звезди Мишлен – шеф Хендрик Ото.
Декорацията, храната, напитките и музиката бяха на очаквано високо ниво, но това, което наистина впечатляваше беше начинът, по който всички се забавляваха и танцуваха, лекотата, с която всичко се случваше.
Президентът Йоахим Гаук традиционно откри бала с валс в разкошната зала за танци на хотела. Дансингът бе пълен с елегантно облечени двойки, които не спряха да танцуват до сутринта. Коктейли, рокли с пайети, фокстрот и музика на живо пренесоха гостите обратно в бляскавите години от 20-те и 50-те години на миналия век, когато на това легендарно място са се случвали много също толкова незабравими нощи като тази.
Bundespresseball е събитието, което традиционно отваря сезона на европейските балове през зимата. Предстоят още няколко забележителни гала събития на Стария континент. Европа ще танцува в студените зимни вечери в балните зали на Дрезден, Виена и Венеция. Дрес кодът на сезона е: Black tie!

Top