20/01/2021 Unique Estates Галерия

Весела Илиева пред Bloomberg TV: Инвестицията в луксозния сегмент отново се доказа като най-устойчива

На годишна база пазарът на луксозни имоти отчита ръст на клиентите с 12% през 2020 г. Това заяви Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова. 

Каква е активността на пазара на луксозни жилищни имоти в България на фона на пандемията и кризисната 2020 година?

Това беше една много трудна година, не само в сектора за недвижими имоти, но и във всяка една индустрия. Интересното е, че от гледна точка на запитвания, обаждания и регистрирани клиенти, 2020 дори изпреварва 2019. Независимо, че имахме два затворени месеца - март и април по време на първата епидемиологична обстановка, пазарът на недвижими имоти успя да се възстанови и да навакса резултатите. Данните на Unique Estates показват, че последното тримесечие на предходната година е изключително силно и в сравнение с 2019 отчитаме ръст на клиентите с 12%. Това се дължи на няколко фактора. Най-същественият е, че купуването на недвижим имот остава най-стабилната инвестиция. При икономически сътресения и несигурни времена, клиентът решава да инвестира спестяванията си в жилищна собственост. Забелязахме също, че много наши клиенти, които живееха и работеха в чужбина, предпочетоха да се върнат в България и да продължат развитието си тук. И не на последно място, хората спряха да пътуват; имаха много повече време да разговарят с нас и да разглеждат имоти. Обикновено декември и януари са празнични в нашия сегмент, хората са на почивки със семействата си, някои са на екзотични топли дестинации и активността значително намалява. Но този път не беше така. 

В момента ръст в цените се наблюдава при 68% от пазара на луксозни жилища по света. Какво сочат обаче данните за България?

При нас ръстът е незначителен - около 3%. Но по-важното е, че се очакваше голям спад, а това не се случи. За 2-3 месеца се получи "задържане" - продавачите се изтеглиха от пазара, защото не бяха готови да свалят цените и искаха да видят какво ще се случи. Сега те отново са активни и предлагат имотите си, а прогнозите ни са за бавно покачване на цените. Част от проектите ново строителство, които очаквахме да се завършат през 2020, бяха спрени, а други инвеститори отложиха започването на сградите, които планирахa. Случи се така, че вместо предлагането да изпревари търсенето, стана точно обратното. Пазарът сега е стабилен и няма нужда купувачите да чакат, защото цените на имотите няма да паднат. 

Установявате, че купувачите на луксозни имоти се насочват и към нови локации. Кои са те и защо се наблюдава тази тенденция?

Вследствие на коронавируса, хората започнаха да търсят втори дом извън големия град. Ако живеят например в апартамент в центъра, искат да имат и къща около София. Не липсва интерес и в имотите по Черноморието. Клиентите търсят място за бягство и почивка, където могат да релаксират в двора и дори да са в карантина, да се наслаждават на свежия въздух и пространството. Около столицата такива райони са Панчарево, Банкя, село Лозен. Нова услуга, която въведохме, след като наблюдавахме пазара, е краткосрочното отдаване под наем за период по-малък от 1 година. Тази практика я има отдавна в другите страни, но в България навлезе съвсем скоро като тенденция.  Това създаде много добри условия за пазара на имотите под наем, защото едно луксозно жилище е възможно да стои дълго без наематели, докато сега може да се реализира и собственикът да има допълнителен приход. 

Г-жо Илиева, има ли в България имоти с двуцифрени или трицифрени цени в милиони?

Около 2% от имотите у нас отговарят на критериите за "луксозен дом". В портфолиото на Unique Estates има резиденции и имения, които струват няколко милиона, но трябва да се има предвид, че България все още е затворен пазар и тук купуват основно българи. В другите държави има много купувачи и инвеститори от Близкия Изток. Тези домове се купуват още когато са в етап на строеж и голяма част от тях са с цел инвестиция. Докато в България повечето луксозни имоти се купуват за лично ползване и при нас няма този мащаб. 

Кой имот е луксозен? Според продавачите на жилищата, луксозен е всеки имот след основен ремонт и обзаведен с малко по-качествени и нови мебели. 

Първото нещо, което определя един имот като луксозен е неговата локация. Когато имотът се намира в емблематична сграда с история, толкова по-интересен и впечатляващ е той. Близостта до ресторанти, магазини и пътни артерии с бърз достъп до различни места в града и извън него също е от ключово значение. Гледките към Витоша, към парк или към градската панорама, правят имота специален и предпочитан. Други фактори са голямото пространство, високите тавани, обкръжаващата среда, дали сградата е с охрана и поддържани общи части, дали имотът се намира в затворен комплекс. Луксозният имот не е масов. Той е уникален и единствен. Покупката му е емоционално решение и е символ на престиж. Притежателят му с него казва "Аз съм успял и това е моят дом." 

Вижте видеото в Bloomberg TV ТУК.

Top