26/01/2021 Unique Estates Галерия

Модернизирана историческа хасиенда в Сан Мигел де Аленде

Вървейки по калдъръмените улички на Сан Мигел де Аленде с добре запазени образци на бароковата и неоготическата архитектура от 18-и век, лесно е да разберем защо бившият колониален град е обявен от ЮНЕСКО за част от световното наследство. Това обаче не обяснява само по себе си голямата общност от постоянно и временно пребиваващи чужденци, привлечени от този бисер в планинските масиви, заемащи северната и централната част на Мексико. Картината започва да става по-пълна, когато добавим изпълнената с жизненост местна култура, изтънчените кулинарни традиции и целогодишно благоприятния климат. Разположена в сърцето на града и покрай живописните му улички, Casa Garita открива път към този достоен за завиждане начин на живот, а и до много повече. Скрита зад ненатрапчива външна стена, резиденцията показва пълния си разкош, когато влезем в огромния двор около оригиналната къща, запазила стила на хасиендите от 18-век. Имението удивява още от пръв поглед с изкусния баланс между майсторството на старите занаятчии и модерния лукс. „Искахме да запазим усещането за стара колониална архитектура, придавайки по-съвременен вид на вътрешните помещения“, споделя арх. Себастиан Завала (Sebastian Zavala), ръководил неотдавнашното обновяване и разширяване на Casa Garita заедно с прочутата дизайнерка Рейчъл Хорн (Rachel Horn).

Творческият процес започва с установяване на оригиналните елементи и съгласуване на запазването им с мексиканския Национален институт по антропология и история. 200-годишни каменни стени, колони и арки определят елегантното външно пространство в двора, а ръчно декорирани циментови облицовки и пищни рисунки подчертават великолепието на това имение. Холът, трапезарията и кухнята са вместени в оригиналната конструкция, но са осъвремени с удивителни детайли – от мескитово дюшеме до впечатляващи осветителни тела. По-специално, кухнята е обзаведена така, че да задоволи и най-взискателния вкус. Там ще открием плотове и облицовки с мрамор от Карара, лакирани шкафове със златни орнаменти и класни битови уреди от инокс. В съседната трапезария централно място заема камината с позлатена рамка, отразяваща по вълшебен начин естествената светлина, която струи от остъклената сводеста врата. За топлите дни е предвиден още един просторен двор в по-далечната част на имението, предлагащ идеално място за отмора сред морава и басейн, чийто води проблясват под издигащите се наоколо палми. „Има и покрита площ, създаваща усещане за дневна на открито. Там са разположени места за сядане и бар с изглед към басейна“, подчертава Завала. Както изтъква архитектът – „Тук може да сте навън почти през цялата година, затова винаги създаваме множество пространства на открито“.

Жилищните помещения на третия етаж включват гардеробни, съблекалня, добре обзаведена баня и закрит балкон. Още по-горе откриваме голяма покривна тераса с панорамен изглед към най-голямата забележителност на града – катедралата „Св. Архангел Михаил“. Със своите 9095 квадратни фута (845 m2) луксозна жилищна площ Casa Garita въплъщава духа на градчето Сан Мигел и престижния начин на живот, привличащ толкова много хора от цял свят.

Източник: Luxury Portfolio International

Top