11/01/2021 Кристина Нигохосян Галерия

Клиентите на ЮЕ: В дома на виното

Късче френска изисканост в сърцето на София, където главен герой е виното – новият офис и представителен магазин на Katarzyna Estate e повече от гостоприемен

Снимки: Иван Бонев

„Пеницилинът лекува, но виното прави хората щастливи.“ В тази безпрецедентна 2020 г. се сещаме за тази мисъл на откривателя на пеницилина Александър Флеминг, когато прекрачваме прага на новия дом на винарска изба Katarzyna Estate в София. Разположен в аристократична стара къща в близост до Петте кьошета, той се превръща в административното сърце на компания в същото време, в което световната здравна криза поваля много бизнеси. Когато обаче си в крак с времето и имаш ясна визия за бъдещето, промените са здравословни, а не плашещи.

„В последната половин година осъзнах много неща, за които не съм си давала сметка. Разбрах, че ни трябва място, с което да сме по-близко до хората. Място, където нашите клиенти и партньори да дойдат, да дегустират, да опитват храни с вината ни, да можем да си говорим повече с тях. С пандемията дадох пълен рестарт на компанията,“ казва Цветелина Николова, управляващ директор на Katarzyna Estate.

Да намериш подобен имот в идеалния център на София обаче не е лесна задача. Цветелина  обаче е наясно кой може да се справи с нея. „Обадих се на Unique Estates и буквално след няколко часа трябваше да реша искам ли имота или не. Потвърдих, че го взимам, без да съм го видяла, защото имам доверие в избора на Unique Estates.” Късметът се усмихва втори път на „Катаржина“, защото собственикът на къщата познава и харесва вината. „Неговата концепция за мястото съвпадна с нашата,“ казва Цветелина.

„Когато за първи път някои от клиентите ни дойдоха тук, възкликнаха: Това е вашата душа.“ Да, мястото не е просто офис, а отражение на цялата същност на компанията. Защото на партера се разполага La Maison De Katarzyna – представителен магазин, в който е наличен целият асортимент на „Катаржина“, но също така винен бар, пространство за срещи и събития, място, в което да почувстваме аристократичния дух на виното. В уютна атмосфера се предлагат всички вина на „Катаржина“ (дори такива, които не се предлагат в търговската мрежа), в комбинация с тапаси от качествени испански, италиански и български продукти. От изключително значение са външният вид и опаковката на продуктите – клиентите ще могат да избират от луксозни опаковки и кутии, подходящи за подарък. „ Защото малките детайли ни правят щастливи,“ споделя Цветелина.

Повод за щастие е, че българите все повече ценят и вярват в местните вина. С това наум съвсем скоро започва строежът на хотел към избата на Katarzyna Estate. “Когато си обграден на 360 градуса от лозя и видиш как всичко се прави с ръчен труд, с каква любов се разказва за виното, с каква любов се дегустира, тогава няма как да не си пленен завинаги.“ Точно по този начин звучи и самата Цветелина Николова. Хотелът и избата ще предлагат не само възможност за настаняване и дегустации насред разкошните гледки в полите на Източните Родопи, но и място, където да научим повече за виното, да се вдъхновим от богатата му култура и история. „Виното е аристократизъм, любов, изкуство,“ казва Николова. „Виното прави хората щастливи,“ казва Флеминг. Вярваме и в двете твърдения, а вече знаем и къде можем да ги изпитаме на живо.

Top