28/12/2020 Стоян Тошев Галерия

Добре дошли в дома на бъдещето

Как глобалната пандемия промени домашния уют и ускори прогреса на технологиите

Последната неочаквана ваканция, която принудително ни закотви в домовете през пролетта, определено ще остане в историята. И ако скоро тя не се повтори отново, със сигурност седмиците в изолация, които целият свят си наложи, доведоха до много интересни резултати. Тепърва ще ги анализираме, но е ясно, че технологиите играят решаваща роля за поддържането на нашето общество напълно функциониращо по време на „заключени входни врати“ и строга карантина. А тези технологии ще имат дълготрайно въздействие много след като COVID-19 остане само в историята, защото домашният ни уют е зависим от тях.

Най-неочакваните ефекти, които „Корона кризата“ всъщност предизвика, са изключителния подем при някои технологии в комбинация с изненадващото откритие, че може би нашият дом ще се окаже и най-удобният офис. Ето и няколко причини за това, как пандемията променя нашите домове и ускорява прогреса в някои високи технологии.

Хоум офисът и дистанционното обучение са вече част от ежедневието

В рамките на броени месеци огромен брой компании приеха възможността служителите им да работят предимно от вкъщи. Преминаването към дистанционна работа се случи гладко, благодарение на бързите съвременни връзки и технологии: виртуални частни мрежи (VPN), усъвършенствани гласови протоколи за разговори през интернет (VoIP), виртуални конференции провеждани с хитовите Zoom, Microsoft Teams, Skype, споделяне на файлове чрез облачни технологии, софтуер за съвместна работа (Trello, ClickUp). Софтуерът за видеоконференции се усъвършенства още повече, като вече лесно разпознава човешкото лице, появяващо се на виртуален фон, запазвайки напълно анонимността на дома ви и околната обстановка. Хоум офисът и дистанционното обучение допринасят за предотвратяването на разпространението на вируси, а да не говорим колко време се пести от пътуването към работното място или училището.

Още в средата на април 191 държави обявиха временно закриване на училища и университети, което засегна 1,57 милиарда ученици! Затова образователните институции започнаха да предлагат онлайн уроци, за да гарантират, че образованието не се нарушава от карантинните мерки. Технологиите, участващи в дистанционното обучение включват и топ новости, като виртуална/добавена реалност, 3D печат и дори учители-роботи с елементи на изкуствен интелект. Е, не всички са достъпни в България, но все пак и у нас ученето от дома бе възприето с лекота.

Пазаруването от стола в кухнята всъщност става все по-лесно

Може и да не помните, но в края на 2002 г. избухването на ТОРС епидемията доведе до огромен ръст на платформите за онлайн бизнес в Китай и по света, а тогава се родиха огромни империи от типа на Alibaba. Служителите на стартиралата в онези времена компания се оказват затворени в домовете си, точно когато растежът и е най-бърз, но точно това се оказва мотивиращо и ефективно за находчивите азиатци. Те се възползват от ситуацията, изграждат перфектно работеща „офлайн машина“, дори във времето когато нямаше социални мрежи и видеоконференции, което ги превръща в гигантска мултимилиардна компания.

По същият начин кризата от 2020 година за броени седмици трансформира онлайн пазаруването - от приятен за ползване елемент в стратегически незаменим, и най-търсен начин за купуване на стоки безопасно из целия свят. Самите сайтове подобриха услугите и организацията си, намериха начин за безконтактна доставка на стоките си, изолираха до минимум възможността за предаване на вируса, а продуктите вече могат да се получават на уговорено място, вместо директно в ръцете ви. Китайските гиганти за електронна търговия ускориха дори развитието на доставките с роботи и дронове, нещо над което топ сайтът Amazon работи от години. Преди обаче услугите за доставка с тях да станат масови, доставчиците трябва да създадат ясни правила за защита на санитарното състояние на доставените стоки.

Нови сгради изникват все по-бързо, благодарение на 3D печат и модулни строежи

Технологията за 3D печат предлага невероятна гъвкавост при производството: един и същ принтер може да произвежда най-различни продукти въз основа единствено на 3D моделираните файлове и наличните материали. Затова печатната технология вече се ползва все по-масово в строителството, като дори множество концептуални проекти за бази на Марс и Луната са базирани на триизмерен печат (строителство). С тази нова технология вече се изграждат цели сгради, като например общината в Дубай, построена преди няколко месеца! Според инженерите принтирането на цели сгради позволява да се спестят не само сериозни финансови средства, но и време.

Модулното строителство също набира скорост. Става дума за нещо подобно на строителството с панели, но с тази съществена разлика, че цели части от сградите се изграждат предварително (например цялата баня), а след това тя се добавя наведнъж към финалната сграда. Този подход позволява да се съкрати времето за строеж, както и отпадъчните емисии и материали.

На доктор… от креслото у дома ви!

Личните лекари дори в България свикнаха да записват часове и да не позволяват пред кабинетите да се организират митинги. Отдалечената диагностика и телемедицината се превърнаха в нещо реално, заради социалната изолация. Те използват всички възможни модерни и ефективни начини за ограничаване разпространението на COVID-19, чрез осъществяване на навременна и качествена медицинска помощ – отдалечено! В целият процес се включват и преносимите лични IoT устройства (като умните часовници на Huawei например). Последният топ модел на компанията – Huawei GT2 Pro дори може да проследява жизнено важни здравни показатели – ниво на стрес, сърдечна дейност и дори количеството на кислород в кръвта! Специални софтуерни продукти, като чат ботове, могат да поставят първоначални диагнози, въз основа на симптоми, споделени от пациентите и така да спестяват излишно ходене до кабинета и още рискове.

Цифровите и безконтактни плащания вече са предпочитани

Освен, че можете да пазарувате спокойно и по чехли от уюта на дома си, дигиталните технологии помагат на още едно ниво в битката срещу заразите – не се налага да пипате нищо, дори да сте навън или в магазина! Парите (метални или хартиени) лесно могат да носят живи вируси дълго време върху себе си, така че редица банки по света прилагат най-различни мерки, за да гарантират, че клиентите им няма да се заразят. Да, наистина е най-добре да не докосвате физически парите и този факт бе уважен от всички банки. Така безконтактните цифрови плащания, използващи карти, телефони или дори часовници с RFID (NFC) чипове или електронни портфейли, се превърнаха в препоръчителен, дори задължителен начин за разплащане. Дигиталното пазаруване позволява от години насам да правите лесно и бързо онлайн покупки, плащания на стоки, услуги, комунални услуги. Но в новото нормално, този начин на плащане вече е приоритетен.

Забавленията се телепортираха онлайн

Заради значително повишените мерки за изолация, посещаването на концерти, кино и всякакви масови събития стана табу. Но желанието на хората да разпускат и купонясват автоматично се възползва от предимствата на интернет. Събития, като онлайн концерти на живо, облачни рейв-партите, стрийминг на комбинирани концерти на музиканти от различни точки по света се превърнаха в модерно ежедневие. Иновативни компании, като Oda създадоха дори Bluetooth колонки, които срещу сезонен абонамент предлагат ексклузивен стрийминг на живо само за вас, на над 20 известни изпълнителя и групи. Все едно, че сте на лайв концерт, но у вас. Филмовите стрийминг платформи пък изживяват истински бум, а дори музеите и международните културни обекти предлагат виртуални обиколки, които да извършите излегнати удобно на спалнята си. Игралният свят пък направо кипи от енергия и увеличението на играещите и търсещи всякакви типове забавления хора е стремително. Очакваната поява на новото поколение конзоли Playstation 5 и Xbox Series X след броени дни ще налее допълнително гориво в този свръх реактивен резервоар.

Роботи, дронове и 5G връзки

COVID-19 принуди хората да осъзнаят колко силно разчитат на човешките взаимодействия, за да накарат нещата да работят. Най-тежко засегнати са трудоемки области, като търговия на дребно, храни, производство и логистика. Но тази криза даде и силен тласък за по-бързото и масово въвеждане на роботи и интензивни разработки в областта на роботиката. Все по-чести са новините в световните медии за включване на роботи (например тези на Boston Dynamics) които да се ползват за дезинфекция на райони, доставка на храна на хора в карантина или дори за нещо като санитари. Дронове пък се учат да разхождат кучета или както вече отбелязахме - все по-активно се тестват, за да стартира мечтата на Джеф Безос и Amazon - създаването на перфектния летящ куриер.

Всички споменати до момента технологични тенденции обаче винаги разчитат на стабилен, високоскоростен и достъпен навсякъде интернет. Затова една подобрена технология, наречена 5G, все повече успява да демонстрира своето бъдещо значение. Тя предлага ултра бърза безжична връзка, гарантираща тренда на растеж на технологичните постижения, въпреки че все още се бори с редица предразсъдъци и регулации не само в Европа, но и по света. Масовото приемане на 5G технологиите в близко време ще намали цената на съвместимите устройства, разходите за мобилни планове на данни и ще приобщава все повече хора и устройства към интернет в световен мащаб.

Кое е най-хубавото в случая? От 5G ще може да се възползва и съвременния дом, който все повече е превземан от умните устройства. Google Assistant и Amazon Alexa ще се превръщат във все по-полезни домашни икономи, които вместо вас ще командват осветлението, отоплението, следенето за чистотата и дори наличието на хранителни продукти в хладилника. Електронните устройства у дома ви ще „усещат“ кога се прибирате и ще се подготвят за този ежедневен малък празник, настройвайки температурата на стаите, подгрявайки храната ви дистанционно и дори подготвяйки какви новини да гледате когато седнете да вечеряте. И всички тези примери всъщност вече са… реалност, а не някаква фантазия. Добре дошли в дома на бъдещето!

Top