17/08/2020 Силвана Василева Галерия

Castello di Reschio - Една от най-изисканите и най-добре пазени тайни на Италия

„Дизайнът трябва да създава усещането, че влизате някъде, където всичко ви подхожда идеално, място, което познавате от години, но все още крие изненади ...“
Бенедикт Болза

Да се опише Castello Di Reschio в Умбрия, без да се прибягва до клишета и големи думи е почти невъзможно. Това, което е сигурно, е че кадрите и историите от това идилично италианско имение някак естествено ни пренасят в един неопределен период от време, някъде между древната история и бъдещето. Момент, напоен едновременно с лукс и много лекота. Перфектен миг на безвремие, в който можем да се отпуснем и насладим, но същевременно да сме готови да бъдем изненадани на всяка крачка.

Самото имение е свидетелство за това колко красиво могат да остаряват сградите. В съчетание с вниманието към детайла при реставрацията и допълнено с всички модерни удобства, които човек би могъл да пожелае, всичко в Castello di Reschio изглежда почти прекалено красиво, за да е истина. Напомня на филмов декор, като едновременно с това в него няма нито един излишно претенциозен предмет. Всичко изглежда така, сякаш естествено принадлежи на мястото и винаги е било част от него.

Историята на това невероятно имение и семейството, което го управлява, е също толкова приказно романтична. През 1994 г. граф Антонио Болза и съпругата му Анжелика купуват Castello di Reschio, имот от 2700 декара на хълмовете на Умбрия в Италия. Те си поставят за цел да възстановят и обновят излезлите от употреба стопанства в имението, които датират от 1202 година.  След като завършва архитектурно образование в Лондон, синът на граф Антонио, Бенедикт Болза, поема управлението от баща си и поставя своя впечатляващ почерк върху имението. Един по един имотите в Castello di Reschio са възстановени и преустроени в луксозни домове за прозорливи нови собственици от цял свят, превръщайки ги в идилични ваканционни имоти, разположени под златистото слънце на емблематичната италианска провинция.

Граф Бенедикт запазва автентичността на италианското майсторство със своята визия за всяка уникална резиденция на територията, проектирайки инженерни чудеса като монашеската подземна винарска изба на „Casa Delle Suore“ и великолепната ръчно резбована травертинова конзолна спирална стълба на „Palazzo“. Нито един детайл не избягва вниманието на граф Бенедикт, всичко - от осветителните тела до мебелите, е проектирано според неговите изисквания и фин усет.

Създаването на нещо толкова специално, като Reschio е истинско предизвикателство. Този монументален проект за трансформация на огромното имение е още по-изключителен поради факта, че е семейно начинание, идея, предавана между поколенията. От 25-те домове в имението, които са реставрирани и превърнати в луксозни вили в тоскански стил, има десет, които се отдават под наем, когато семействата на собствениците не ги използват. Най-новата от тях е наскоро завършената „Casa Delle Suore“. В този имот граф Болза постига нови нива на съвършенство.

Смятана за бивш манастир, „Къщата на сестрите“ е разположена в изключително уединено кътче на имението. Болза е проектирал „Casa Delle Suore“, така че да използва максимално  простора и фантастичните пасторални гледки на мястото. Светлината изпълва щедро всички пространства, а всеки прозорец рамкира изящни картини на златни полета, редуващи се с тъмно зелени гори и храсти.

Особено впечатляващ е басейнът, в който водата прелива на каскади от верандата на дома, с изглед към останалата част от имението, надолу към каменните стъпала при плитчините му.

Друга интригуваща особеност е подземната тухлена винарска изба. Усещането, докато се спускате в слабо осветеното прохладно пространство е почти медитативно блажено. Избата е построена така, че да поддържа виното на напълно равномерна температура през цялата година. На това място се отдайте на изкушението да се насладите на чаша хубаво вино или уиски.

Впечатляващо обзаведена с дизайнерски мебели, проектирани от самия граф Болза, къщата е осеяна с уникални произведения на изкуството и предмети, намерени из антикварните пазари на Парма. По този начин „Casa Delle Suore“, макар да се гордее с всички възможни съвременни удобства, успява да съхрани много от характера на миналото на старата сграда. С тази идея са запазени и двете древни черници на двора, които приветстват гостите при влизане.

Трайното впечатление, което имението оставя е за стремеж към обновление и продължение.  Онова, което някога е било открито в състояние на разруха, сега намира новото си въплъщение. И в същия този дух на обновление „Castello Di Reschio“ е на път да предприеме поредната трансформация, кулминацията на годините планиране и работа и вероятно най-важният момент от първоначалната идея за закупуване на земята. Това е завършването и превръщането на замъка в луксозен бутиков хотел, който ще отвори своите 36 стаи за гости през юни тази година.

В подножието на имението е разположен изисканият „Ristorante alle Scuderie“ - ресторант и бар, който е сред задължителните дестинации, дори ако не отсядате като гости на имението. Свежите продукти в кухнята му са произведени в района, включително собствения зехтин и вино на Reschio. Представете си съвършено зрели ярко-червени домати, биволска моцарела, босилек, паста, гаспачо, хляб, зехтин, балсамов оцет, сол и вино. Непретенциозен, вкусен, свеж. Италиански. (Звучи като истински рай на земята и името му е Castello Di Reschio.)

Вижте целия материал в дигиталния брой на списанието ТУК.

Top