12/03/2020 Силвана Василева Галерия

„Резиденция Калина“ - комфорт и спокойствие в близост до природата

За нас е удоволствие да ви представим едно бижу от портфолиото на Unique Estates – затворен комплекс от нов тип, разположен между града и планината. Единадесет просторни парцела на терен 42 декара на входа на Бистрица. Седем от тях са все още свободни. Планировката предвижда ориентация на къщите изток-юг-запад, както и възможност бъдещите собственици да решат сами как да реализират своята мечтана къща, с избрани от тях архитекти и строители. Срещаме се с инвеститора на "Резиденция Калина", д-р Христо Кусев, за да ни разкаже повече за достойнствата на проекта, в който е решил да остане трайно, като един от съсобствениците.

В едно интервю казвате, че „Резиденция Калина“ е любим ваш проект. Какво го прави такъв?

Като човек, който живее в селище от затворен тип, лично на мен ми се налага да правя доста компромиси. В тази категория проекти в общия случай вниманието е фокусирано предимно върху къщите и дворовете, а общите части и инфраструктурата са изградени при по-ниски стандарти от тези на индивидуалните имоти. Необходимият за управлението на селището сграден фонд често грубо контрастира с фамилните постройки, липсват достатъчно паркоместа за посетители. Изкуство и озеленяване в общите части обикновено няма или са оскъдни. Често липсват ясни правила и договорености между съсобствениците, което затруднява доброто управление и е предпоставка за конфликти. И това са само част от казусите, с които съм се сблъсквал.

В "Резиденция Калина" имам възможността и съм си поставил за цел да изчистя всичко онова, което считам за недостатък в типичните комплекси от този вид у нас. Изградили сме селище от затворен тип, което е напълно отделено от шума, трафика и любопитните погледи, като същевременно e свързано с природата и удобствата на града. Разположено е върху просторен терен, с непрекъснато слънцеогряване, отлична свързаност с града, максимална самостоятелност и комфорт на обитаване. Наричам го „любим“ проект, защото наистина харесвам идеята. С реализацията му успявам също да задоволя личните си потребности и тези на моето семейство, създавайки нашия мечтан дом на място, на което се чувстваме прекрасно.

Общите части са изпълнени с много внимание и отношение към всеки детайл. Разкажете ни повече за комфорта, който предлага Резиденцията, парковата среда и изкуството, разположено в нея.

„Калина“ е разположена върху парцел с площ от 42 декара, с богато озеленени общи части, в които засадихме много дървета, цъфтящи храсти и вечнозелени растения. Създадохме естетично оформена, благоприятна за обитаване среда. Подбраната растителност е съобразена с климата и надморската височина на Бистрица.

Необходимата обща инфраструктура и вертикалната планировка вече са завършени, и то по най-добрите стандарти. Инвестирани са 2,6 млн. евро без ДДС за изграждането им, в което влизат Обслужваща сграда, улица с широчина 9 метра, паваж и осветление от реномирани производители, газопреносна мрежа, два водопровода, дъждовна и отпадна канализация. Изградена е пречиствателна станция за отпадните, и 200-кубиков резервоар – за дъждовните води. Има също собствен водоизточник с дълбочина 100 м. Идеята ни е да не използваме за поливане вода от градския водопровод.

Теренът вече е подготвен и максимално облагороден. По периферията на Резиденцията, с дължина 1 километър, засадихме 360 специално подбрани фиданки – бреза, черница, къдрава върба, ликвидамбър и чинар. В парка оформихме различни зони - детска площадка, зона за спорт на открито, езеро с водни лилии, лотоси и декоративни японски шарани Koi.

През 2014 година имах удоволствието да се запозная с известния български скулптор Павел Койчев. Имайки предвид популярността на неговото творчество в международен план, за мен е тъжно, че никъде в София не можем да се наслаждаваме на изключителните му творби. Две от неговите пластики "Свирачът" и "Седнала жена” са част от парковото пространство в комплекса, разположени на места, лично избрани от автора.

До каква степен собствениците имат свободата да решат как ще изглежда бъдещия им дом в контекста на целия комплекс?

В „Резиденция Калина“ те ще имат възможността да реализират своята мечтана къща според индивидуалните си представи и изисквания, спазвайки разумни общи правила на застрояване. Всеки собственик може да направи своя избор по отношение на проектантски екип, строителна компания, както и сам да организира строителния процес. Предвидили сме също възможност „Резиденция Калина“ да се ангажира с проектирането и застрояването на имоти в рамките на 18 – 24 месеца.

Общите части и инфраструктурата, както и сградният фонд са създадени с цел да се повиши комфорта за живущите и по качество те да не отстъпват на отделните имоти в комплекса. Има ясно разписани и обвързващи правила за отношенията между съсобствениците, за което благодарим за професионалната помощ на адвокат Кючуков от адвокатско дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков".

Парцелите са между 2.3 и 3.2 дка, като е предвидено достатъчно отстояние между индивидуалните постройки. Единственото ограничение е поставено от общата виза за застрояване, която ни указва как оптимално да са разположени отделните постройки. Това е необходимо, за да са ясни както максималния брой и размери на фамилните къщи, така и да се предпазим от риска една сграда да засечни съседната. Архитект Любомир Семерджиев е проектирал градоустройството на Резиденцията по начин, по който къщите да са с най-правилното разположение в парцелите, за да не си пречат по никакъв начин. Това ограничение всъщност е едно голямо предимство за бъдещите собственици на парцели и къщи, защото с наличието на този регламент те имат гаранция за това, че в съседния имот в годините няма да изникне нещо допълнително, което да разруши първоначалната идея. Има много случаи на разочаровани инвеститори, които попаднали в такава ситуация са принудени да продават и да започнат от нулата.

Кои са клиентите, които ще изберат „Резиденция Калина“?

Ако трябва да бъда точен, ние не търсим просто клиенти, а по-скоро съмишленици. Хора, които имат отношение към детайла и могат да оценят предимствата и цялата идея за комплекса. Да открият разликите. Това са клиенти, които не се задоволяват лесно и имат куража да преминат през целия инвестиционен процес, за да получат точно това, което им харесва и им е необходимо. Хора, които са осъзнали, че живеейки в съсобственост, поемат и сериозни отговорности. Обединява ги желанието им да спазват предварително утвърдени и разписани правила и да уважават интересите на другите съсобственици. Това са важни предпоставки за едно добро управление и съжителство. Всъщност за мен съжителството в съвременното селище от затворен тип представлява едно обединение на съмишленици с общи желания и интереси.

От Околовръстен път до тук се стига за едва 10 минути. И все пак, на какво могат да разчитат живущите в комплекса като инфраструктура и удобства в района?

За щастие до тук може да се стигне както през Панчарево, така и през Симеоново или по Бистришко шосе. В последните години Бистрица се разви много динамично и е въпрос на време да се появи и хипермаркет. И към момента на територията се предлагат всички видове услуги. Смятам също, че българите вече осъзнават че не може всичко да бъде в непосредствена близост до дома им и като всички европейци не се притесняват да пътуват 20-30 минути, за да живеят по-спокойно, природосъобразно и здравословно. Чистият въздух има тази цена и тя определено си заслужава. Бистрица има прекрасна природа, много простор и слънце през цялата година. Не е случайно, че е известна като мястото, на което през годините са построени вилите на столичните архитекти.

Това, което е важно също е, че сме предвидили и услуги за собствениците, които спестяват ценно време и средства за справяне с битовите проблеми. Управителят на Резиденцията ще бъде на разположение да организира за живущите дейности като боядисване, поддържане на дворна площ през всички сезони, посрещане и упътване на посетители, организиране на камериерка, а при необходимост и пазаруване, готвене, почасови грижи за малки деца и възрастни хора. За сигурността се грижи денонощна жива охрана. Вече функционират и модерно видеонаблюдение и периметрова охрана. Автоматизирана цифрова система разпознава автомобилите, посещенията на външни лица са контролирани.

Един от акцентите в проекта Калина е обслужващата сграда. Тя е в услуга на бъдещите собственици с обща разгърната площ от 400 кв. м. Съчетава административна и жилищна функция и е проектирана със заседателна зала, в която при необходимост всеки собственик може да проведе своите разговори и срещи. Резиденцията осигурява и достатъчен брой паркоместа за посетители.

Защо избрахте името „Калина“?

Калината е вид дърво, характерно и за района на Бистрица. Красиво е през всички сезони, във всичките си разновидности. Избирайки това име, искахме да акцентираме на връзката между проекта и природата. В парковите пространства сме засадили всички разновидности на Калина – дървета и храсти. Още на входа на комплекса ни посрещат три от тези красиви и стройни дървета.

Разкажете ни повече за сътрудничеството ви с Unique Estates и екипа на компанията?

Трябва да призная, че идеята за това селище е на госпожа Весела Илиева. Преди години закупих парцела със съвсем различна идея, която въпреки чудесния архитектурен проект, не се реализира поради икономическата ситуация тогава. Познавайки опита и компетенциите на Весела, аз се доверих на нейната препоръка да предложа на пазара достатъчно големи парцели в затворен комплекс.

През годините успях да се убедя в предимствата да се работи с професионалисти при сделките с имоти. Категоричен съм в ползите от това да се използват услугите на авторитетен посредник в този процес. Unique Estates е утвърдена компания, чието компетентно мнение и оценка е важно за клиента. Доволен съм от съвместната ни работа до момента. За това и в този мой проект аз разчитам на екипа на компанията за успешното му реализиране.

През годините успяхме да изградим стабилни дългосрочни взаимоотношения не само с Unique Estates, но и с други компании от AG Capital, с които спецификите на нашия бизнес са ни свързвали.

https://kalinaresidence.com/

Фотографии: Цветелина Белутова и Станимир Лучков

 

Top