02/03/2020 Unique Estates Галерия

80, Тинтява: За потомците на бъдещето

Ако не знаехме, че става въпрос за Вавилон, щяхме да предположим, че с „разкошно построен град“ гръцкият историк Херодот описва иновативния проект на Green Life. С над 20-годишен опит в строителството на съвременни градски и ваканционни домове компанията разбива шифъра на времето с нова порода място. Извисен от хоризонта на квартал „Изгрев“ и слят с околната среда като хамелеон, многофункционалният комплекс 80 Тинтява ще бъде част от Новия завет на града. И нищо чудно, че е на път да се превърне в инкубатор на добрите градски гени - на ъгъла на „Тинтява“ и бул. „Драган Цанков“ историята среща бъдещето.

Сякаш самото време държи ръката на проектантите на 80 Тинтява. И почеркът им неизбежно ни напомня за този на футуристичния архитект от „Небостъргачът“ на Дж. Г. Балард. Но ако там етажите на желанието за принадлежност следваха определена йерархия, то в 80 Тинтява обитателите ще бъдат част от едно хомогенно общество. Наречете ги поколението Wе: успешни индивидуалисти, готови да живеят сред себеподобни и в кохерентна връзка със заобикалящата ги среда.

Подобно на „Авеню Франклин Рузвелт“ в Брюксел, „Тинтява“ ни потапя в себе си като пълноводна урбанистична река. Бреговете й са осеяни с посолства, дипломатически, корпоративни и културни представителства. На крачки е и софтуерният Хогуортс - СофтУни. Гастрономическият ландшафт е стилен и разнообразен, а зеленият обков на парк Тинтява, Борисовата градина и Ловния парк, както и близостта на основните пътни артерии са още причини за това Green Life да избере района за новия адрес на бъдещето.

Комплексът се състои от две сгради, които гонят небето, и две по-ниски архитектурни тела за офисни и търговски помещения. „Дизайнът да следва функцията“ е архитектурната мантра на Green Life. Сякаш изляти от дръзката ръка на Хауърд Роурк от класиката на Айн Ранд „Изворът“, сградите са в безкомпромисно търсене на функционалност, а фасадите им - застинали като в кратък миг от битка с посредствеността. Храм на градския дух, те следват правилни, ортогонални форми. Също като човешкото тяло, и в това на 80 Тинтява няма нито една излишна линия и нито един мускул, който да не служи за нещо.

Индивидуализмът е друга част от арматурата на успеха на комплекса. Различният брой на етажите във всяка една от секциите му ги откроява една от друга. А вътрешният парк с алеи, цветни каскади и тематични градини ги свързва в завършено цяло. В цитаделата на хедонизма жителите ще циркулират между професионален фитнес център, здравословен ресторант, аптека, химическо чистене, хранителен магазин, естетични, дерматологични и дентални кабинети. В пълнокръвен мини град, чийто пулс резонира с техния собствен.

А ние хвърляме поглед към интериора на бъдещето. И по каменни настилки мислено влизаме в просторното му фоайе. С почти двойната си височина, то носи лекота и въздух. Сред топлината на ламперии, тавани Барисол и ръчно изработени мебели се отправяме към високоефективните енергоспестяващи асансьори, които предлагат почти светкавичен достъп до подземния паркинг на три нива. По същия начин се телепортираме и в бутиковите апартаменти. Благодарение на висококачествената шумоизолация в пода и стените, сякаш попадаме в блажен вакуум. А от динамиката на града ни делят само прозрачните зеници на високите панорамни прозорци, които канят небето над "Тинтява" директно в хола. Апартаментите са решени с една, две или три спални, като можем и сами да организираме пространството. Рационалните разпределения и оптималният размер на идеалните части ни правят не само гъвкави, но и добри инвеститори във фонда на собственото си бъдеще.

Мислено подминаваме денонощната жива охрана и плъзгаме поглед по фасадата от камък и стъкло. Материалите напълно въплъщават призванието на комплекса. Камък - защото е топъл, устойчив и неподвластен на времето, и стъкло - заради способността му да обединява чрез безкрайните си възможности. Откриваме ги в 80 Тинтява - свещеното място на градските пилигрими. Новият Вавилон, чиито граждани ще заговорят на един език, следвайки естествения подбор на градската еволюция.

http://80tintyava.bg/

Top