02/08/2019 Unique Estates Галерия

Личностите, които ще следят: Асен Григоров, Константин Вълков, Сандра Клинчева и Светослав Петров

В броя срещаме четирима наши любими герои: Асен Григоров, Константин Вълков, Сандра Клинчева и Светослав Петров. Следим внимателно и харесваме какво правят, какво пишат, какво четат и каква музика слушат. Питаме ги кои са личностите, коити те следят. Получава се една интересна картина от хора, които не искаме да пазим само за себе си.

Кои са хората, които ще следите през 2019 и защо? Какви ще бъдат най- ключовите влияния и събития, които ще я описват?

Асен Григоров, журналист

Ще се случат две важни събития: Brexit, и изборите за Европейски парламент. Brexit е най-тежкото политическо събитие за Европа от Втората световна война насам, и това дали и как ще се случи, ще даде силно отражение на политическата и икономическа конструкция в Европа. Изборите за Европейски парламент малко или повече ще минат под този знак. Това ще са първите европейски избори, в които ще си дадат открит сблъсък две ясни тенденции - борбата за влияние между привържениците на повече национална държава в рамките на съюза, и тези, които смятат, че интеграционните процеси трябва да се засилят. Отделно - външните за Съюза влияния, които са много напористи в последните няколко години, но за първи път ще се явят сериозно на избори. Всичко това е по-важно за България, отколкото изглежда на първо четене. 

Личностите винаги са били и по-важни, и по-успешни от "колектива". Затова следя всеки, който може да направи кръгове в блатото, когато хвърли камък там. Включително и през примери в супер луксозната индустрия на high-end аудио. Там в последните години няколко огромни корпорации и инвестиционни фондове изкупиха известни брандове, но пазарът показва, че хората гласуват с парите си за "самотни вълци" и бутикови производители, защото  там е качеството, а и персоналното отношение и отговорност. "Моят човек" там е Massimiliano "Grandinote" Magri, пещерен човек от едно градче близо до Милано, който за 5 години успя практически сам да развие гама от продукти със смайващо дори и за тази индустрия качество и дизайн.

Тази година му предстои да маркетира няколко нови неща, и ще го следя, защото най-интересния процес е как  няколко инженерни патента се превръщат в индустрия на емоцията и преживяването. Да слушаш например Emerson Lake and Palmer на машините Grandinote с динамика, от която ти настръхва косата...не се купува с пари, както се казваше в онази реклама.

Другият "мой човек" е Григор Димитров. Там предизвикателството е преборването със себе си, отделянето на личния живот от професионалния, и капитализирането на личността и опита на човек като Андре Агаси, и превръщането на всичко това в личен успех.

 

Константин Вълков

В областта на политиката е само един - Шинзо Абе. От една страна най-младият в японската история, който руши традицията на честа смяна на премиери и служи на страната си последователни мандати. От друга - харесва ми, че върви обратно на останалия свят, особено на Европа, в своите реформи. Преди време Абе рискува с най-големият монетарен стимул в световната икономика. Тръгна в различна от европейската и американската икономомически политики, спаси Япония от дефлация. И изведнъж се появи прякорът, който истински ми хареса - Hurricane Abe, урагънът Абе. Поставен в международна среда, Абе е още различен, ефективен, прагматичен. Някои го обвиняват в национализъм, ала това е особена форма на патриотизъм, той всъщност е либерален интернационалист, като не бива да разбирате, че е подвластен на европейския либерален диктат. Напротив. Ще срещнете често репликата - не е ли Абе японския отговор на Роналд Рейгън? Възможно е.

В областта на попкултурата - много ми е интересно да видя докъде ще стигне Върджил Абло. Точно, когато т.нар. streetwear започне да губи от очарованието си (макар Louis Vuitton да отчита рекорден ръст на приходите си, невиждан досега), Върджил или ще се прероди или ще сбърка. Изключително интересен. Ким Джоунс също, но не толкова.

В областта на бизнеса - макар и пак свързано с мода, един млад господин ми е крайно интересен, заради това, че превърна любимата ми марка Rimowa в нещо изключително. Едва на 25 той е шеф на Rimowa, също така се занимава и с дигиталната стратегия на LVMH.

Пътуване: един град, който ми е искрено интересен и мисля, че трябва да се посещава възможно най-често, това е Бейрут. Меле от култури, все още таи спомени от дните на блясък - особен ритъм и колорит върлувал по етажите на престижните локали от онези години. Френски офицери в брилянтни униформи галантно подавали питиета на изискани дами. Филмови звезди от целия свят, кралски особи, милионери и политици, журналисти, но най-вече добре познати шпиони, кръстосвали салоните в търсене на слух или в желанието да пуснат нов слух. Възхитителен град, който днес също кипи, след невероятен обрат на съдбата, това е мястото, където е добре да прекарваме свободните си дни. Доверете ми се.
 

Сандра Клинчева

Хората, които ще следя през 2019, гравитират в различни сфери на модния бизнес. Като журналисти, които имат дълбоко и обширно познание за модата и изобщо за културата и субкултурите, които модата непрекъснато отразява, ще продължавам да чета статиите и коментарите на Анджело Флакавенто и Тим Бланкс. Следя и чакам с нетърпение всяка колекция на Клеър Райт Келър, настоящият дизайнер на Givenchy. Имам специално отношение към жените дизайнери, защото сякаш е по-трудно да бъдеш жена визионер и се възхищавам на работата й. Очаквам много интересни неща от Даниел Лий, бившата дясна ръка на Фийби Файло , който стана пое Bottega Veneta миналата година и се очаква да трансформира бранда в посока Celine от ерата на Фийби.

Следя с интерес и Sies Marjan, млад холански дизайнер, който започна през 2016 и вече постигна завиден успех, както и Gabriela Hearst, която спечели наградата на CFDA за жена дизайнер на годината. През тази година ще продължа да чета книгата Наука в душата на Ричард Докинс, която ме кара да вярвам, че умението да говорим с чувство за хумор за сериозни неща е висш пилотаж.  Тази година ще посетя, надявам се, Венецианското биенале за да видя какво значи да живеем в интересни времена (това е темата за 2019).

Следя и няколко любими мои фотографи – Колиер Шор (това е жена, не се подвеждайте от името) и Крис Колс. Възхищавам се на простотата и дълбочината на работата им. Ключовите събития, които ще описват 2019 ми е трудно да кажа – обикновено те се случват без предварителна програма, така да се каже. На местна почва ни чакат избори с неясен край, в европейски план Брекзит, като детайлите и последствията от него са притеснително неизвестно, от което могат да произтекат редица промени. А в световен аспект Тръмп е непредсказуем, щом вече ще се правят космически войски.
 

Светослав Петров

Чакам резултатите от предстоящите Евроизбори не за друго, а защото ще са твърде показателни за посоката не само на континенталната политика, но и за тенденциите в обществото, културата и други важни неща от живота ни като съседи.

По същата причина ще внимавам и на местните избори у нас с надежда, че радикалните реакции и възмущение в социалните мрежи могат да еволюират от безвредна трапезна ревюлюционност в реален резултат за града и политиката, която го управлява. Някои места го могат. Справка – разводът между Amazon и Ню Йорк. На нас ни трябват по-малко далавери и некомпетентност и повече кадърни визионери на власт.

Ако трябва да говорим с практичен цинизъм, 2019 е още една година на доказване. Доказване дали тенденцията за приемственост и разнообразие в модата и популярната култура ще излезе от сферата на малките действия, добрите пожелания и очевидния маркетинг. И понеже цел номер едно на всяка голяма корпорация е печалба, 2019 ще е годината, в която технологичните гиганти няма да променят своя нрав в полза на обществото, а ще мислят нови схеми за следене и какво ли още не, докато ние ще продължаваме да доказваме и показваме (най-вече на самите себе си) дали ни пука.

Говорейки за технологогични гиганти и наука, едва ли е имало по-интересно време за хора, които се вълнуват от ефектите на повишаващата се автоматизация и разумните възможности пред етичната технологична революция, развитието на изкуствения интелект във всички сфери на бизнеса и здравеопазването, включването на добавена реалност в повечето приложения, задължителните нововъведения в киберсигурността и микромобилността в полза на градския живот.

Иначе, освен за новите сезони на любими сериали, нямам търпение да видя как George Clooney се е справил с екранизацията на Параграф 22 в ТВ сериал за Hulu, колко добър е анимационният секс сериал на David Fincher за Netflix, кога точно излиза Amazon-ския сериал по Добри поличби на Terry Pratchett, има ли още (добри) интерактивни предложения ала Bandersnatch от Черното огледало и колко затрогваща и смиряваща е новата антология Нашата планета на David Attenborough за Netflix.

Мода: повишаването на културната интелигентност и сензитивност в големите модни марки, възходът на Индия, новите потребителски възможности за ползване, а не за притежание на облекло, Pyer Moss в Америка и Kim Jones в Европа, защото прави страхотен ренесанс на мъжката мода в Dior. Също и Riccardo Tisci в Burberry и въобще отминаването на пиковия streetwear момент и завръщането на осъвременената мъжка елегантност и костюм.

У нас: без особени надежди за българската телевизия и кино, но с особена подкрепа за независимите организатори на адекватни музикални концерти и хлапетата от платформи като Urbanites, които вкарват глътка свеж въздух и представят млади артисти на българската сцена.

 

Top