15/07/2019 Лора Петрова Галерия

Три автентични имота в Жеравна

Сгушено в полите на Стара планина, Жеравна е след българските селища, където времето сякаш е спряло. Животът там тече с характерното за планинските села спокойствие. Мястото привлича многобройни любители на природата и туристи със старинната си архитектура, вековна история и китна зеленина.

Най-интересното събитие в града е международния фестивал на фолклорната носия в Жеравна. Той е създаден преди повече от десетилетие, когато Христо Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” се жени за фолклорната певица Албена Вескова. Самите те, както и присъстващите 400 гости на сватбата са облечени с традиционни носии, като това придобива широк позитивен отзвук. Така се заражда идеята за организиране на мащабно събитие, което да дава възможност на всеки желаещ поне за три дни в годината да облече българска носия и да се откъсне от цивилизацията, като направи скок век и половина назад във времето.

Съвместно с редица организации, фестивалът се организира всяка година в предпоследната седмица на месец август и продължава три дни - петък, събота и неделя. Фестивалът е частна инициатива и се издържа благодарение на приходите от входната такса и от дарения. Всяка година десетки дарители и медийни партньори допринасят за успешното провеждане на родолюбивата инициатива в Жеравна. Стремежът на организаторите е постигане на типичната атмосфера от годините на националното ни Възраждането в името на едно необикновено преживяване, богато на приятни емоции и оставящо незабравими спомени.

В селото са запазени 172 къщи на повече от 300 години, които са обявени за паметници на културата. Те са изградени изцяло от дърво и почти всички имат сходна композиция. Имотите са впечатляващи със своето майсторско изграждане, изящна дърворезба, внушителни апликации по вратите и прозорците. Днес Жеравна е Национален архитектурен и музеен резерват с реставрирани възрожденски къщи, тесни калдъръмени улички и многобройни чешми.

Unique Estates силно подкрепя идеята за запазването на тези невероятни имоти и предлага на вниманието на клиентите си три уютни къщи, разположени в Жеравна. Имотите са подходящи за семейна ваканция на едно прекрасно място, запазило духа и традициите на възрожденска България. Автентичните къщи предлагат съвременен комфорт и прекрасни гледки към Котленския Балкан.

Повече за имотите, които предлагаме в Жеравна вижте на следните линкове:
Автентична къща
Уютна къща
Нова къща

Top