26/06/2019 Силвана Василева Галерия

Oryza – за добрата храна, повече чувства и споделеност

Зад добрите идеи обикновено стоят хубави хора, а ние сме по следите им навсякъде в града.

Женският пазар в София е колоритно място, което привлича със своята автентичност. Там сме заради избора на плодове, зеленчуци и цветя или заради екзотичните подправки в арабските магазинчета наоколо. Хубавата храна винаги е събирала хората заедно. Този път е повод за един чудесен слънчев следобед на това толкова живо и цветно място в града.

Oryza Food Truck е паркиран в центъра на един от най-старите пазари в София. Там, със завладяваща усмивка и домашно приготвена лимонада ни очаква Матеа Илиева. Тя отговаря за „Маркетинг и комуникация“ на проекта Oryza.bg. С позитивизма и хубавата си енергия, Матеа е абсолютен посланик на доброто. В случая, тя разказва за идеята зад Oryza и посланието на chef Андре Токев за споделените емоции около храната.

Chef Токев познаваме с мисията му да доставя гастрономически удоволствия на ценителите на хубавата храна. Първата стъпка в тази посока е поставил с изискан маниер в ресторанта си Andre в София. Следва Bistro Moments, което е с малко по-освободена атмосфера и различно усещане. И последната е Oryza, която се ражда като идея, когато той решава да създаде една по-здравословна опция на стрийт храната, която се предлага в момента у нас.

Според него, храната си има свой собствен език, който не изисква думи. Всичко се свежда до наѝ-простата комуникация на чувства. Радостта да споделиш вечеря след дълъг работен ден. Грижата да сготвиш на любим човек. Вълнението да научиш семеѝна рецепта. Щастието да дадеш храна на човек в нужда. Удоволствието да се запознаеш с приятни хора, събрани около вкусно ястие. Това е езикът на храната!

За Oryza, Chef Токев е разработил всички рецепти без глутен и лактоза, само с български сезонни продукти. Менюто е разнообразно и включва база от три вида ориз: бял, пълнозърнест и черен ориз Империал, които се комбинират с пиле, риба, свинско, скариди или вегетарианска рецепта.

Изборът на ориз е въпрос на вкус, като съветът е всеки да опита от различните комбинации, за да намери любимата си. В разговора си с Матеа, аз бързо открих своята – пълнозърнест ориз с телешко и сос с 5 азиатски подправки. Нямаше как да пропусна и десерта. Всъщност, оризът с кокосово мляко и сезонни плодове изглеждаше толкова добре, че започнах оризовото си пиршество с него.

Хубавите хора са отдадени на добри каузи. Матеа разказва и за другите инициативи на Oryza, като това, че се опитват да работят без никаква пластмаса - само с екологично чисти и био разградими материали. Организират също work shop, в който правят seed bombs – топчета от глина, семена и пръст, които могат да се засаждат навсякъде. От тях поникват цветя, които ще помогнат за това да има повече пчели в града. Матеа е щастлива, че работи със страхотен екип и има много съмишленици. Посланието им за по-пълноценен начин на живот, по-чист град и повече чувство във всичко, което правим достига до много хора, в директен контакт на улицата.

На oryza.bg ще очакваме лятната траектория на движение на най-вкусно приготвения ориз на колела. Освен на двете локации в София,Oryza Food Truck ще намерим и на няколко фестивала в Пловдив и на нашето Черноморие.

Балансирано, оризово и хубаво лято от нас!

 

Top