27/05/2016 Ралица Стоянова Галерия

Любовната история на Ив Сен Лоран оживява

През 1966 година Ив Сен Лоран открива разкоша на Маракеш и остава толкова развълнуван от мястото, че купува не една, а две къщи, където периодично се връща. Съвсем естествено е именно в града, в който са разпръснати тленните останки на дизайнера, да бъде открит концептуален музей, посветен на късното му творчество, в голяма степен вдъхновено от Маракеш. Музеят ще отвори врати през есента на 2017 година, отбелязвайки 50-години откакто модният гений за пръв път стъпва в Розовия град. Идеята за създаването на такова пространство е на фондацията Pierre Bergé – Yves Saint, която повече десет години събира архива на дизайнера.

„В Париж Ив Сен Лоран беше много известен, но в Маракеш хората не го познаваха и не го закачаха по улиците. Там беше чудесно,“ спомня си Пиер Берже, който е дългогодишен партньор на дизайнера. Той разказва, че в Мароко Ив е бил запленен от начина, по който жените носят кафтан и други красиви дрехи. „Маракеш оформи таланта му“, категоричен е Берже. Някъде сред многобройните партита в бохемското кралство Ив Сен Лоран започва да злоупотребява с алкохола и наркотиците, но едва ли можем да виним града за това.

Музеят на Ив Сен Лоран в Маракеш (mYSLm) ще бъде пълен със съкровища – 5000 облекла с инициалите YSL на етикетите, 15 000 haute couture аксесоара, както и десетки хиляди скици и снимки. Сред експонатите ще бъдат облекла от есенно-зимната колекция на YSL за 1965 г., вдъхновена от геометричните картини на Мондриан, както и иконичният дамски смокинг, който обръща представите за женска мода през 1966 г.

Сградата на музея, която ще се простира на 4000 кв. метра, е дело на френското архитектурно студио KO. Те споделят страстта към Маракеш, както и изчистения стил на YSL. На 400 кв. метра ще се разположи постоянна експозиция от творбите на легендарния дизайнер с оригинална сценография на Кристоф Мартин. 150 кв. метра са предвидени за временни експозиции. Пространството ще включва още зала със 130 места, книжарница, ресторант с тераса, библиотека с над 5000 заглавия.

Фасадата на сградата ще се състои от марокански тухли, така подредени, че да наподобяват нишки от материя. Интериорът ще напомня на рокля, минала през ръцете на Ив Сен Лоран – блестящ, мек и гладък.

Ако се прехласвате по красивите дрехи на Ив Сен Лоран, но Маракеш не влиза в плановете ви за ваканция през следващата година, запишете си следния адрес - 5 Avenue Marceau. По същото време – септември 2017 – на парижката улица ще бъде открит още един музей на иконичния дизайнер. Централата на фондация Pierre Bergé – Yves Saint в момента се реновира, за да отвори врати за любителите на висшата мода през есента на следващата година. Идеята е сградата да се върне във вида, в който е била по време на 30-те години, в които Ив Сен Лоран я е ползвал за офис и ателие.

Над 20 000 тоалета висша мода ще посрещнат посетителите на парижкия музей на дизайнера. Разхождайки се из бившите модни салони, гостите ще имат възможността да усетят креативния процес на Ив Сен Лоран, обещават от фондацията. 

Top