05/02/2019 Лора Петрова Галерия

"Проект за прераждане на 2018"

Матю Мацота е прочут артист, който твори в сферата на изкуството, активизма и урбанизма, като се фокусира върху силата на изградената вече среда и създава интересни превъплъщения. Неговите специфични обществени проекти интегрират нови форми на социална ангажираност и разкриват как пространствата, през които пътуваме и прекарваме времето си, имат потенциала да станат отделни обекти за интимен, радикален и смислен обмен. Този подход допринася за развитието на местната култура отвъд икономическата сфера.

Победителят за "Проект за прераждане на годината" 2018 е именно архитектурният проект "Театърът на магазина" на Матю Мацота в Небраска. Художникът инсталира театъра като социална инициатива за възстановяване на пренебрегваната главна улица в Лион. Театърът с капацитет 100 места, който се преобръща от един непретенциозен изоставен самостоятелен магазин, може да бъде скрит и маскиран в част от улицата, когато не се използва. „Както седалките, така и екранът се прибират и изчезват, когато не се използват, което създава впечатлението, че в този град няма нищо необичайно”, казва художникът.

Целта на проекта е да помогне да се върне животът в центъра на Лион. С население от 851 души и подобно на много други малки градове в САЩ, главната му улица е претърпяла спад през последните години. По време на обсъждания много членове на общността разкриват приятни спомени за някога процъфтяващия център и изразяват силно желание да видят сърцето на града отново да бъде център на обществения живот. Местните жители даряват пари доброволно и така помагат за изграждането на театъра.

Практичната инсталация се превръща в домакин на множество събития, включително филмови прожекции, нощни видеоигри и музикални концерти. Тя отговаря на предизвикателствата и възможностите на променящата се малка градска улица. Макар и сама по себе си да е малък архитектурен жест, тя променя характера на цялата главна улица по смислен начин. Това е доказателство, че една проста фасада може да бъде толкова впечатляваща, колкото и голяма и скъпа архитектурна находка.

Top