12/05/2016 Ралица Стоянова Галерия

Разходка по женските места в Стара София

Знаете ли, че паметникът на съветската армия е изграден от жена? Това е скулптурката Васка Емануилова. Архитектът на Столичната библиотека на площад „Славейков“ също е жена – Виктория Ангелова-Винарова, която печели конкурса за проект на библиотеката едва 24-годишна. Научих тази информация по време на една от така наречените „Феминистки разходки“. Събитието се провежда периодично от осми март миналата година, като домакини са преподавателки и студентки от магистърската програма „МАТИЛДА – История на жените и половете“ на Софийския университет.

Разходката започва в ранния неделен следобяд пред градинката до Народното събрание, продължава около два часа и завършва пред Народния театър. Гидовете развеждат любопитните посетители из ключови места, свързани с жените в българската история и изкуство. Някои от дамите, като гореизброените, не са особено познати на широката общественост. Такава и Цветана Събева-Рашева, зъболекарка, която през 1941 г. дарява дома си на ул. „Хан Крум“ 15 за основаване на Българския библиографски институт.

Организаторите искат да постaвят в светлините на прожекторите дами, които са имали принос към българската история, тъй като главните действащи лица в учебниците обикновено са мъже. Дори да нямате отношение към феминизма, несъмнено ще се увлечете от „женските“ истории, които разказват момичетата гидове.

Неусетно стигаме до ул. „Граф Игнатиев“ 9, където е домът на Юлия Малинова. Всички знаем кой е Александър Малинов, но аз лично едва сега научавам, че съпругата му е основател и дългогодишен председател на Българския женски съюз, редактор на в. „Женски глас“ и член на управителния съвет на Българския червен кръст.

Минаваме, разбира се, през дома на Елисавета Багряна, която няма нужда от представяне. Гидът ни, обаче, обръща внимание на факта, че по нейно време жените писателки, освен на талант, е трябвало да разчитат на покровителството на мъж ментор. За Багряна тази роля играе Боян Пенев, който е и голямата ѝ любов. Бившата му съпруга – небезизвестната Дора Габе, пък е покровителствена от Пейо Яворов в първите си писателски стъпки. Докато Лора Каравелова остава печално известна най-вече с трагичната си любов с Яворов, то на гроба на майка ѝ зад църквата Свети Седмочисленици научаваме, че Екатерина Каравелова е учредител на Българския женски съюз и участва в създаването на Комитета за защита на евреите.

Пред Народния театър дамата, която е наш гид, ни разказва за Евгения Марс, чиито пиеси са поставяни на сцената му. Близката приятелка на Иван Вазов е председател на Клуба на българските писателки, но остава до голяма степен в сянката на Вазов.

Информация относно следващите дати за „Феминистка разходка“ можете да получите тук: https://www.facebook.com/FeministWalkingTour/?fref=ts. Силно препоръчвам тези два часа в компанията на жени, оставили трайни следи в историята на града. 

 

Top