22/11/2018 Силвана Василева Галерия

Най-добрите коледни пазари в Европа

От традиционни празнични украшения, до ръчно изработени играчки от дърво и дизайнерски предмети за дома, коледните пазари в Европа са чудесно място за наистина оригинални подаръци, които няма да намерите в традиционните търговски центрове по празниците. Ето и най-добрите от тях:

БОЛЦАНО, Италия

Най добър заради: ръчно изработените подаръци

Най-големият коледен пазар в Италия почти не се е променил от времето, когато е бил създаден, преди близо 30 години в Болцано, столицата на Южен Тирол. Усеща се прекрасната автентична атмосфера на града. Стриктните правила гласят, че собствениците на 80-те щанда на Piazza Walther имат право да продават само продукти, които са направени на местно ниво: красиво изработени дървени играчки (региона има богата история в таза сфера), сламени звезди за върха на коледното дърво, музикални инструменти, коледни сладкиши и декоративни свещи. Има и закрито пространство, в което могат да се наблюдават занаятчиите по време на работа, както и куклен театър, който забавлява най-малките.

ЗАГРЕБ, Хърватия

Най-добър заради : празничното настроение в града

От концертите на духовите оркестри, които се провеждат на едни от най-красивите балкони в града, до ледената пързалка на площад "Крал Томислав", в хърватската столица е безкраен празник по Коледа. В дървените къщички, пръснати по улиците се продава всичко от плетени шалове и ръкавици до сладки бадеми и декорации за коледното дърво. Не пропускайте парка Zrinjevac, където ще откриете още занаятчийски подаръци и ще опитате традиционните специалитети в Загреб.

TIVOLI GARDENS, Копенхаген

Най-добър заради: датските декорации и празнична украса

Историческият увеселителен парк Тиволи Гардънс се превръща в истинска зимна приказка в навечерието на Коледа, с повече от половин милион блещукащи светлини, празнични мелодии от групата Tivoli Youth Guard и дървени къщички в скандинавски стил, които са част от Коледното селище-пазар. Освен това, декорите на гара Traisburry, която бе изградена още миналата година, се разширяват с два локомотива. В старата железопътна станция можете да опитате aebleskiver (ябълкови кнедли) и glögg (греяно вино). На щандовете, разположени във вагоните, обикновено се продават датски декоративни орнаменти, като така популярния пикси.

WIENACHTSDORF, Цюрих, Швейцария

Най добър заради: местните производители

Има няколко коледни пазари, разпръснати около Цюрих, но този е най-хубавият, разположен точно пред сградата на Операта. Дървените къщички може да изглеждат традиционни, но за много от продавачите - които, обикновено се сменят всяка седмица - акцентът е върху модерния дизайн. Така че, в един ден може да попаднете на чудесни модели на местния бранд DillySocks и кожени раници от швейцарската марка Schreif, а на следващия – на функционална домакинска техника от Fabrikat. Заслужава си да опитате местните кулинарни специалитети в Chalet Fondue (предварителните резервации за задължителни), както и ледената пързалка, която повдига коледното настроение в града.

ЩУТГАРТ, Германия

Най-добър заради: красиво декорираните щандове

Най-старият коледен пазар в Германия е разположен на четири площада в пешеходната зона на центъра на град Щутгарт, но по-голямата част от щандовете се намират в Марктплац, пред сцената, от която местни хорове и музикални групи изпълняват коледни песни. Дървените къщички са подредени по секции, така че красивите предмети за дома са в непосредствена близост до ръчно изработените подаръци, а щандовете с храна са по целия външен край на пазара. За антики и интересни находки, отидете до Karlsplatz. Всяка година се присъжда награда на най-красив щанд, така че всички търговци на дребно проявяват истинско старание в надпреварата с декорацията с фенерчета, борови гирлянди и играчки.

VIENNA CHRISTMAS WORLD, Австрия

Най-добър заради : автентичната коледна атмосфера

Алея, огряна от светлините на свещи на площад "Сити Хол" е входа на най-големия коледен пазар на Виена. Дърветата са осветени, има духови оркестри и музика на живо, която е истинско удоволствие за присъстващите. На около 150 щанда се продават декорации и орнаменти, включително неустоимите коледни играчки, в които са вградени забележителности от Виена. От ръчно изработените подаръци може да намерите ангели от текстил и дървени кукли. Има интересни местни ястия и греяно вино. Можете да оставите децата в закритото пространство на площада, където могат да ги научат да правят коледни сладки или да ги заведете на ледената пързалка в съседния парк.

GREAT SQUARE, Стокхолм, Швеция

Най-добър заради: ръчно изработени коледни подаръци

Този исторически пазар се организира на главния площад Stortorget в Стария град, точно зад Кралския дворец. Червените дървени къщички са разположени около коледното дърво в центъра на площада. Там са изложени творенията на местни автори и занаятчии, които изработват ръчно традиционни коледни играчки, като сламените гноми, които са толкова популярни в Швеция, ангели и ръчно рисувани стъклени орнаменти. Освен това има и керамични съдове, подправки, ароматни сапуни и детски дрехи – все чудесни идеи за интересни коледни подаръци.

Top