08/10/2018 Силвана Василева Галерия

I love Paris in the… Autumn

Звучи клиширано, но Париж е красив през всички сезони на годината. Зимата е приказна заради красотата и духа на коледните празници. Пролетта - заради разлистващия се живот в емблематичните му паркове и градини, а лятото - заради дългите лежерни следобеди, пикници на открито и късни нощни разходки по бреговете на реката. Но есента залива Града на светлините с особено очарование. С топлите си багри превръща Париж в една уютна, ароматна, вкусна приказка, която може да се изживее единствено тогава.

Ето няколко причини, поради които си заслужава да помислите за едно парижко бягство именно сега:

1. По-малко туристи, повече Париж

Повечето местни жители са се прибрали в града след летните месеци, прекарани в Прованс и Корсика и сега Париж, в цветовете на топлата есен, изглежда по-жив, автентичен и по-вълнуващ от всякога. Слънчевото време все още препълва терасите на кафенетата и ресторантите, в които парижаните са все повече от туристите. Пиковият сезон е приключил и тълпите от хора пред всеки паметник на културата са далеч по-малки. Вместо да си проправяте път сред множество забързани туристи, ще можете да се разхождате спокойно като истински парижанин, с багета и вестник в ръка.

2. Boeuf Bourguignon, Cherie!

Перфектните тела от плажовете вече не насаждат гузни мисли в съзнанието на истинския гастрономически пътешественик. Или поне до началото на следващото лято. Сега е моментът, в който може да се насладите истински на френската кухня. А през есента тя ухае вкусно, с аромат на лучена супа, Говеждо Бургиньон, печени кестени, канела, тиква и други епикурейски удоволствия. Ако говорим за автентично френско бистро, можете да сте сигурни, че дори прясно изпечена багета с малко френско масло и чаша вино са достатъчни да задоволят и най-взискателното небце. Тук е мястото, на което трябва да отбележим и приноса на френската нация към създаването на едни от най-добрите вина в света. 

3. Boulangeries et patisseries

Примамливи витрини с прясно изпечени кроасани, красиво подредени сладкиши и вкусни печива. Това са прочутите френски пекарни и сладкарници, на които трябва да отделите заслужено внимание. Ако сте в 6-ти район на Париж, в Un Dimanche à Paris ще ви сервират вкусни лакомства, които приличат на малки произведения на изкуството. Ако случайно се окажете в "Мариас", хубаво би било да се отбиете в Café Pouchkine за емблематичните им макарони или в Rose Bakery за техните специални сладкиши.

4. Шоколад… Нека е горещ!

Кое е най-хубавото нещо, на което можем да се отдадем, щом листата започнат да падат от дърветата и температурите навън да се снижават? Усамотяваме се в любимо уютно кътче и се наслаждаваме на интересна книга, чаша чай или на блаженството от чаша горещ шоколад. За щастие всичко това можете да направите в кафенето Merci. Париж е градът на сладките удоволствия. Хладното време е перфектното извинение да се отбиете в „Анджелина“ за прочутия им горещ шоколад или да стоплите ръцете си с топла палачинка, докато се разхождате из Градините на Тюйлери. За всеки, който има специално отношение към тази наслада, препоръчваме още Les Marquis de Ladurée и Patrick Roger като чудесни места, които не бива да пропускате, когато сте в Париж.

5. Паркове, градини, музеи, пазари и събития

През есента Париж придобива пъстри, топли оттенъци. Рисуван е с красиви акварелни щрихи, а парковете му се преобличат в жълто, оранжево и наситено червено. Най-фотогеничният сезон на годината изглежда изключително добре в Jardin du Luxembourg, Places des Vosges, Jardin des Tuileries, Parc des Buttes-Chaumont и Parc Monceau. Можете да се изкачите и до Монмартър - артистичният хълм на града, който напомня много на картините на Пикасо, Ван Гог, Модиляни, Матис, Дега, Моне и Дали. В района, в който се помещават някогашните ателиета на известните художници все още витае бохемският и артистичен дух на Бел Епок.

Grand Hôtel du Palais Royal е в непосредствена близост до един от най-красивите паркове в града - Palais-Royal Gardens. Местоположението на хотела е истинско предимство, особено по време на по-студени дни, когато не е време за много дълги разходки - в този случай Лувъра и известната търговска улица Rue Saint-Honoré са съвсем наблизо.

Есента е подходяща и за посещение на Двореца Версай. Градинските градини никога не са толкова цветни и красиви, като пъстри акварелни картини. Ако стане твърде студено, за да се разхождате на открито, има достатъчно неща, на които да се насладите и вътре, в спиращия дъха дворец.

Музеят „Роден“ е друго място, което е добре да посетите през есента. Освен на колекцията от 6600 скуплтури на именития автор, можете да се любувате и на красивата градина на бившия хотел „Брион“.

Marché aux Puces de Saint-Ouen е най-големият пазар на антики в света и четвъртата най-посещавана атракция във Франция. Цял ден, или дори уикенд, няма да са ви достатъчни, за да обиколите и да изследвате всеки ъгъл от 14-те отделни зони с антични мебели, картини, керамика и бижута, изложени от над 1700 търговци. И все пак, препоръчваме ви поне да опитате.

Програмата на различните събития от артистичния и културен живот на Париж можете да откриете в Есенния календар на френската столица. "Festival de l'Automne" включва интересни изложби, музикални и кино събития, които ще се проведат там през настъпващия сезон.

Bon Voyage!

 

 

Photos by @paris.with.me, @olga_barantseva, @parisification, @wanderingthestreetsofparis, @seemyparis, @aperoaparis and the www

Top