01/10/2018 Лора Петрова Галерия

Ричард Орлински и първият му проект за Porsche

Когато Мишел Матю, директор на Porsche Distribution и Romain Rea, се свързва с Орлински по повод 55-тата годишнина на митичния модел PORSCHE 911, талантливият творец веднага приема предизвикателството да създаде уникален автомобил, проектиран лично от него. Идеята e обмисляна от немските производители на автомобила дълго и проектът е пуснат в действие едва преди година. Само преди месец, визуалният художник Ричард Орлински представи на търг в Монако своето изключително произведение. Страстен любител на моторните спортове и красивите коли, един от най-успешните скулптори в света проектира първата си кола за Нобелова кауза. Всички печалби от благотворителното събитие ще бъдат дарени на организацията Les Rois du Monde, която сбъдва мечтите на болните деца.

Екипът на Орлински извършва технически постижения в процеса на работа за рекордно време - по-малко от месец. Проектът се реализира в рамките на 500 часа: 10 часа на ден, 6 дни в седмицата и екип от 4 души. Белият авомобил се домнтира, нанасят се 10 сиви и 11 жълти слоя боя, откъдето личи и почеркът на художника. В завършен вид, неповторимият по рода си автомобил има графично оформление, което се намира във всяка от скулптурите на твореца, включително известния Bestiary Chic.

"Артистичните коли често са твърде кичозни - разказва Ричард пред френското списание Ultimate. - Но тази кола има много елегантна страна. Сънувах Porsche още в детството си. Средствата, отпуснати на търга за този автомобил, ще ни позволят да направим реалност мечтите на много деца... А защо не и след още 55 години колата да бъде пусната до Луната?" споделя Орлински, който вече мечтае за други амбициозни сътрудничества с космическата индустрия и яхтинг индустрията.

Призванието на този уникален модел не е да седи в музей, а да бъде управляван и да носи силата на две големи имена в съвремението: Porsche и Orlinski.

 

Френският съвременен художник, известен в цял свят, има и друг подвиг - откриването на галерия "Pop Art Concept Store" в Сен Тропе. Разказва, че е избрал градчето, защото там е преминало детството му. Сен Тропе е първото място, на което прави изложба и смята, че градът му носи късмет. Неговите творби вече са изложени в най-добрите ресторанти и хотели на полуострова: Bagatelle Beach, Les Palmiers, Hotel Paris, Byblos, La Tartane, хотел Kube. Новият концептуален магазин е изцяло посветен на неговите скулптури. Той представлява оживено място, където хората могат да се срещат, да се социализират и да се изразяват. Според Орлински, изкуството и луксът са тясно свързани и образуват едно цяло, но също така са и част от всекидневието. "Изкуството е универсално - заключва Орлински, - последната ми творба е часовникът Hublot Classic Fusion Aerofusion Chronograph Orlinski. Подготвям и комедийно шоу за историята на изкуството, създавам доста интимна атмосфера и се фокусирам се върху участието на публиката."

Top