04/05/2016 Ралица Стоянова Галерия

В интериорния дизайн няма правила

Наскоро екипът на Dekora е направил цялостните интериорни дизайни на три апартамента във Виена. „За тях се вдъхновихме от невероятния културен заряд, който Виена носи“, казва Емануела Маркова - собственик и интериорен дизайнер.. Апартаментите са с модерно излъчване, но носят и нотка на неокласицизъм. Всичко, което се отнася до текстил и подови настилки, е направено специално за тях. Килимите са ръчно изработени, с вградени фигури. В обектите са донесени и много антикварни предмети, събирани от пътешествия. „Трите апартамента са ваканционни домове и затова се придържахме към по-анонимен, хотелски, но в същото време персонализиран стил“, разказва Емануела. В детските стаи, например, има бродирани възглавнички с имената на децата. Цветовете са максимално спокойни, без дръзки комбинации. Всичко е в млечно сиво, бяло и екрю. Емануела и нейният екип от 4-5 души са обзавели апартаментите до ключ, нещо повече – оставили са малки изненади за бъдещите им обитатели – паста, кафе и шоколади в шкафа. В момента Dekora изгражда интериорния дизайн на няколко летни къщи в Гърция. „Там е много забавно, защото Гърция има собствения си дизайн и код от цветове. Позволяваме си всичко, като например дънкови джобове за джапанки и играчки по стените“, обяснява Еми и добавя, че за нея в дизайна няма правила.

Следващият проект на фирмата е красива къща в Италия. „Всичките ни обекти в чужбина са частни домове на българи. Обикновено са ни били клиенти за техен дом у нас и сега искат да им помогнем в чужбина“, обяснява Еми.

Според нея, когато правиш дома на някого, вие изграждате интимна връзка, ставате дори приятели и това е необходимо, за да доловиш вибрацията на този човек, неговото усещане за спокойствие и вълнение. В един дом трябва да има от всичко, по малко за всички сетива. „В интериора винаги има рисков елемент, момент на изненада. Той не е като рокля, която веднага обличаш и преценяваш дали ти стои добре или не. Но, когато има доверие между собственика на даден дом и нас, няма грешки“ смята Емануела.

Луксът е в хармонията

„Интериорът трябва да в хармония с екстериора. Не може в подножието на Витоша да направим будоар със златни медальони и прочие“, казва Еми. Според нея, луксът е в това в едно жилище да има хармония. Когато има нереалистичен бюджет или пък бюджет, който съвсем честно е ограничен, компромисите са първото нещо, което нарушава хармонията на дома.

Луксът в интериорния дизайн е много невидим. Той по-скоро е усещане, добавя Емануела и отваря новата голяма тема в дизайна, която, според нея, са умните решения за дома. Въпросът вече не е „Кой цвят е модерен?“, а „Тази вещ какво ще направи за мен?“ На фокус е добрият живот. 

Top