05/08/2018 Ралица Стоянова Галерия

Храната като свобода - Божана Кацарова

Божана Кацарова е не просто мастършеф, тя е посланик на добрия живот, бохем по призвание. Снимаме я извън пределите на кухнята. Образът й не се побира в клишето за шеф-готвач с престилка около кръста. Шегува се, че в нейния dream home няма да има кухня. Всъщност има много ясен образ на мечтаната кухня - „натискаш едно копче и тя се появява от стената. Всичко е хромирано и отдолу има черно-бели плочки“. Божана възприема храната като удоволствие, изкуство и начин да изрази себе си. Като го казва, очите й се наливат със сълзи.

Освен емоции, Божана е посветила много време и усилия в изучаване на културата на хранене. „Храната е олицетворение на цялостното ни социално развитие. Културата на хранене се възпитава и в нея има голяма доза елитарност.“ Твърдо решена да промени нагласата „да хапнем набързо“, тя организира събития, посветени на хубавата храна и хубавото прекарване. „Първото събитие беше широко разпространявано и рекламирано, а второто реших да го оставя напълно скрито от хорските очи. Позволих си дори да не напиша меню. Исках да си сверя часовника и да видя за колко време ще събера 100 души“, казва Божана. Кани тези 100 души в индустриално хале, където постила бели покривки на масите и при- готвя 5-степенно меню. Накрая възрастна жена специално й благодари и сравнява преживяването с театрално представление. „Моята цел е храната да се нареди редом до забавленията - като това да отидеш на приятна театрална постановка, да чуеш хубав концерт, да потанцуваш на диво парти, да прекараш два-три часа в тотална наслада.“ Отбелязва, че самото хранене всъщност е 15-20 минути от посещението в ресторант, затова са много важни дизайнът и атмосферата - те трябва да крещят „шик“ и да нашепват „интимност“. Всички, които работят в ресторанта, трябва да създават празник за сетивата на хората. За Божана идеалното място е това, в което, докато сервират храната, вече сте успели да се влюбите в атмосферата, в цялата хармония от музика, осветление, прибори. „Храната трябва да е финалният щрих в едно наистина феноменално прекарване.“ Тук я прекъсваме с молба да ни препоръча ресторанти, които отговарят на това описание. Веднага изброява няколко места, които никой хедонист не бива да пропуска:

Hotel de Goudfazant, Амстердам
www. hoteldegoudfazant.nl
Със своята внушителна площ от 12 000 кв.м, индустриален дизайн и страхотна кухня, мястото определено заслужава да попадне в задължителния списък на всяко foodie.
BREDA, Амстердам
www.breda-amsterdam.com
Много уютно място със собствен дух. Шефът наистина се превърна в институция в Амстердам, предстои му да отваря трети ресторант. Първият е с малко по-мейнстрийм концепция. BREDA е по-шик, следващото ще е bracerie.
Casa Colonial, Ибиса
www.casa-colonial-ibiza.com
Място за чудесно хапване след диво парти. Божана казва, че не бърза с отварянето на свой собствен ресторант. „Предпочитам тази триминутна слава от предаването да се втвърди набързо като захар на висока температура и да изхвърля тигана.“ Няма намерение да се изчерпва за три минути и планира дълъг път в кулинарията.

НОВИТЕ ТЕНДЕНЦИИ
„Ако разделим храната на епохи, в момента затваряме една ера, която мога да опиша с думата fast”, казва Божана. Хората осъзнаха вредата от „бързата храна“, от тази автоматизация - да поръчаме през смартфона си и да получим доставката до 30 минути. В момента се случва преходът към една друга ера - на храната, която глези, на това да си угаждаме чрез хапването. „Храната трябва да стане един от стълбовете на вътрешното удоволствие. Може да са пет хапки, но всяка да те пренася на друго място.“ Поклонници на тази философия са така наречените foodies - хората, които пътуват специално с цел опитване на нови вкусове. Може ли храната да е едновременно полезна и вкусна, е въпрос, на който Божана отговаря с категорично „да“. Веднага дава пример с хотдога, който се сервира в остерията на Масимо Ботура, колаборация с Gucci. „Този хотдог е направен с такава маниакалност към всеки детайл, че се превръща в събитие“, казва Божана. Друг пример е китайският брънч дим сум. „Всичко се готви на пара и е адски вкусно“, казва Божана, като ни показва уреда, в който се приготвя - пароварка на няколко етажа. Тази храна е гениална и в момента е един от световните трендове - новото суши.
Yauatcha, Лондон
www.yauatcha.com/soho/
Можем да слушаме Божана да говори за философията и естетиката на храната с часове. Тя е смел експериментатор и визионер, който не се съобразява с рецепти и пропорции. За нея храната е изкуство и свобода.

Top