06/08/2018 Ралица Стоянова Галерия

Как да намерите най-добрия брокер на недвижими имоти за вашите изисквания

Независимо дали планирате да продавате или купувате имот брокерът е фигура с голямо значение при реализирането на сделката. Както при всяка друга професионална връзка, и тук е важно да намерите човек, на който можете да се доверите. Той трябва да отговаря на високите изисквания на пазара и да подхожда с отговорност и професионализъм.

От Forbes предлагат няколко полезни съвета за това как да намерите най-добрия брокер на недвижими имоти, който ще ви съпроводи по пътя на покупката на нов имот.

Интервюирайте брокера

Вместо първоначална консултация, на която брокерът ще ви задава въпроси относно това какъв имот търсите или предлагате, защо не пробвате да обърнете ролите? Бъдете вие този, който задава въпросите. Ваше право е да се поинтересувате от професионалния опит и квалификация на брокера. Научете повече за фирмата, в която работи и какви са изискванията към агентите на недвижими имоти в нея.

Търсете застъпник, а не приятел

Много е важно да намерите правилния човек, който ще ви помогне да продадете или купите своя дом. Хората, който за пръв път минават през процеса, биха искали опитен човек, който ще „им държи ръката“ на всяка стъпка. Срещнете се с няколко брокера, преди да изберете вашия. Важно е да си паснете и да сте сигурни, че това е човекът, който наистина ще ви свърши работа.

Преценете дали брокерът може да бъде на разположение

Покупката и продажбата на имот отнемат много време, което често не се вмества в интервала от 9 до 18 часа. Добра идея е да си търсите брокер, който разполага със свой екип или административен асистент, които поемат част от работата му. Важно е брокерът да може да бъде на ваше разположение, за да извършите сделката за по-кратко време.

Търсете експерт, който познава локално пазара

Намерете брокер, който е детайлно запознат с пазара в района, в който вие търсите/предлагате имот. Добре е той да има наблюдения върху динамиката на пазара в съответния град или квартал от години и да е наясно какви са тенденциите и прогнозите. В противен случай ще му трябва известно време да се ориентира и сделката ще се проточи.

Търсете препоръки

Събирането на препоръките от първо лице – приятел и колега, който е работил със съответния брокер, е добра идея. Друга опция е да потърсите мнения и отзиви на клиенти за съответния брокер или агенция в интернет.

Лоялността е от ключово значение

Лоялността е много важна що се отнася до всякакви професионални отношения. Убедете се, че вашият брокер действа изцяло във ваш интерес. Той не трябва да се опитва да влияе върху цената на имота в името на собствената си комисионна. Сключването на изгодна за вас сделка трябва да бъде основният му приоритет.

Убедете се, че брокерът ви слуша

Направете списък с нещата, които са важни за вас при покупката/продажбата на имот и ги обсъдете с вашия брокер. Много е важно той да е наясно с вашите приоритети и параметри и не ви губи времето с огледи на имоти, които не се вписват в тях.

Доверете се на инстинкта си

Обикновено можем да преценим дали харесваме някого и дали сме склонни да му се доверим за няколко минути. Това важи и за първата среща с брокер на недвижими имоти. Ако ви изглежда като ловък търговец, който се стреми да сключи поредната сделка възможно най-бързо, по-добре изберете друг. Добрият брокер поставя вашите интереси пред собствената си комисионна.

Експертите на Unique Estates разполагат необходимите професионален опит и експертиза и с радост ще ви съдействат при покупката или продажбата на ексклузивен имот. Научете повече за тях тук: http://ues.bg/bg/our-team

Top