30/07/2018 Мира Лазарова Галерия

Храната като опиат - Ани Шакарян

Ани Шакарян-Маринова е Маркетинг мениджър на официалния представител на Rolex за България - Besha. В пролетния ни брой Ани гостува като блогър и жена с изключително фин усет към кулинарията, майка на две дъщери и наследничка на семейство запалени кулинари.Около раждането на първата си дъщеря тя открива страстта си към готвенето, а след втората напуска финансовата сфера и става част от семейния бизнес с часовници и едновременно с това развива кулинарния си блог Вкуснотека - третото дете, личната виртуална библиотека от вкусове и голяма нейна гордост.

Вие сте човек с отношение към хубавата храна, но това не е достатъчно, за да се създаде един хубав и полезен кулинарен блог. Кажете ни защо една толкова заета жена като Вас решава да отдели от времето си и да направи това?

Преди години имаше един филм „Войната е опиат“. Аз бих казала храната е опиат! За мен хубавата храна е вдъхновение, любов, страст, спомени
и специални споделени мигове с нашите близки. Затова реших да създам моя блог. За да предам на хората частица от моето светоусещане към домашната храна, която поднасям у дома. Когато създадох Вкуснотека преди 8 години, никога не съм допускала, че сайтът ще добие такава популярност и ще се радва на такъв читателски интерес, но след всички тези години моята страст не стихва. Както знаем, ако иска, човек винаги намира време за нещата, които го правят щастлив, а за мен кулинарията е едно от тях.

Какво помните, пазите и прилагате от фамилните кулинарни традиции?

Нашите семейни традиции са свързани с арменските ми корени и всички специалитети, които моите баби и моята майка са приготвяли и които днес аз съхранявам и предавам на моите момичета. Арменската кухня заема много специално място в моето сърце и доколкото зависи от мен, винаги се старая да я популяризирам, защото тя е толкова екзотична, различна и уютна.

Кои са Вашите лични правила, които следвате, когато купувате и приготвяте храната за семейството си?

Храната, която представям в блога, е храната, която поднасям на моето семейство. Тя винаги е сезонна. В България сме късметлии в това отношение, тъй като имаме четири прекрасни сезона, в които изобилието от плодове и зеленчуци е огромно и е добре максимално да се възползваме от техните
макронутриенти. Обикновено изготвям седмично меню и през уикенда правим един по-голям пазар. През седмицата само допълвам с прясно месо, риба или яйца. Не приготвям нищо пържено и не консумираме тестени изделия от типа на питки, погачи, мекици. Придържам се към принципите на здравословното хранене, като поне два пъти в седмицата поднасям различни видове риба, които и децата хапват. Винаги имаме свежа салата и супа според сезона. За мен е важен произходът на продуктите, които ползвам, защото висококачествените продукти с ясен произход са основата на всяко вкусно ястие. В менютата на добрите ресторанти вече можете да откриете произхода на месото и млечните продукти. Това е важно за потребителите. На пазара се предлагат много фермерски продукти, като месо, зеленчуци и качествени млечни от малки мандри, които винаги са за предпочитане пред индустриално произведените такива за големите хипермаркети. Изключително важно е на какво ще научим децата си, които живеят в среда с толкова много изкушения.

Вие лично как постигате баланса между здравословното хранене у дома и всичко, което ги очаква навън?

Казали сте го във въпроса. Ключовата дума е баланс. Невъзможно е в свят, пълен с изкушения, да създадем едни дисциплинирани, здравословно хранещи се деца. Когато бяха бебета, ежедневно им готвех, за да не ги храня с бебешки пюрета или детска кухня. От малки у дома много се говори за храната. Обяснявам им кои са полезните храни и с кои не трябва да се прекалява. Винаги изтъквам предимствата на домашно сготвената храна пред купешката. Въвела съм правилото - If you can’t read it, don’t eat it (Ако не можеш да го прочетеш, не го ядеш). Понякога дъщеря ми взима някой
пакетиран десерт в магазина и иска да й го купя. Казвам й да обърне на гърба и да ми прочете какво съдържа. На втората непозната, сложна дума сама оставя десерта. Правила съм уъркшопи с деца на тема здравословно хранене, един от които в детската градина на дъщеря ми, и там им обясних как за търговците на пакетирани вафли и десерти тяхното здраве не е от значение, а по-големите печалби и затова влагат евтини продукти като суроватки, яйчени меланжи и оцветители, за да постигнат вид на един истински кекс например, който, ако мама приготви у дома, ще го направи с истински яйца, брашно и малини. Приготвихме заедно сурови бонбони от моркови и ядки и те всички останаха очаровани колко вкусни могат да бъдат домашните здравословни десерти. Вярвам, че за едно здраво общество огромна роля има и държавата с регулации на храните, предлагани в училищните лавки и околния периметър на училищата. Дано някой ден отговорните институции да се самосезират.

Как се информирате, какво четете, какви тенденции следвате?

Обичам да гледам кулинарни предавания и канали. Постоянно попълвам библиотеката си от кулинарни книги от България и света и не на последно място чета много чуждестранни блогове. Интересувам се от новостите, като например нискотемпературното готвене су вид, идващо от френското sous vide, или готвене под вакуум. Очаквам с нетърпение премиерата на новия уред в България. Месото, рибата, зеленчуците - всичко запазва своите витамини, а същевременно става изключително крехко и сочно, след което се допича на тиган или във фурна. Една от новите тенденции, която следя с интерес, е, че купите изместват чиниите. Така наречената купа на Буда включва в себе си всички хранителни групи, аранжирана е красиво и е доста хранителна и зареждаща. Самата аз често експериментирам и след спорт си приготвям една красива купа, пълна с протеини и витамини, защото човек на първо място се храни с очите.

Вашитe 5 места с отлична кухня - тук и по света?

Ще ви изброя шест любими места:
1. Bindella, Цюрих
2. Lumierе, Цюрих
3. Zuma, Истанбул
4. El Paraguas, Мадрид
5. Azahar, София
6. Pastorant, София

www.vkusnoteka.bg

Top