27/04/2016 Unique Estates Галерия

Докторската градина остава магнит на пазара на недвижими имоти в София

Районът на Докторската градина в София продължава да е безспорен лидер в столицата по търсене на жилища. Това сочат данни на компанията за недвижими имоти от висок клас Unique Estates към април 2016 г., сравнени със статистиката й от последните няколко години. Кварталът е начело по цени както в обичайния клас апартаменти от 90 до 120 кв.м, така и при ексклузивните с площ над 140 кв.м. Ето и трите основни тенденции:

Високите цени между 1100 и 1500 евро за кв.м за имотите с по-малка площ и от 1500 до 2800 евро за високия клас просторни жилища не плашат купувачите. Те са привлечени не само от това, че кварталът е в центъра на града, от неговата зеленина и уют, но и от сигурността заради разположените в близост посолства и от витаещия във въздуха аристократичен дух на стара София. „От години кварталът е най-горещата точка, привличаща интереса предимно на хората от самия квартал, които искат да създадат свой дом, запазвайки семейните и съседските отношения“, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates.

Другият тип инвеститор, провокиран от Докторската градина, е този, който е наясно, че районът е сред най-елитните в София и жилищата там бързо намират своите наематели. Причината имотите под наем там да са сред най-търсените е както близостта до административното и културното сърце на държавата, съществена за чужденците, работещи у нас, така и на Софийския университет, предпочитана от студентите. Търсенето на жилища в района е толкова голямо, че дори са правени опити да се убеждават собственици съседи да продават заедно, за да може новият купувач да обедини площите и да ги реконструира в мечтания дом.

При почти нулево предлагане в района, в средата на март на пазара излезе жилищно-търговският комплекс „Сан Стефано Плаза“, който отговаря напълно на високите изисквания на купувачи и наематели със своите 115 модерно проектирани апартамента, офис пространства и търговски център на обща застроена площ от 55 000 кв.м.

Досега единиците предлагани апартаменти в квартала са с площ между 90 и 120 кв.м при това само с една баня и без гарантирани паркоместа. Освен това са на горните етажи в сгради без асансьори, с общи части в лошо състояние.

За разлика от тях, „Сан Стефано Плаза“ е иновативен комплекс от най-висок клас с огромен брой удобства. Сградата е модерна, енергийно ефективна, с просторни и разчупени архитектурно апартаменти с две бани и собствени паркоместа. Предвид това, че в района скоро не се очертава ново строителство на жилищна сграда, а падналите лихви по кредитите през последните месеци позволяват на купувачите да търсят далеч по-добри параметри на имотите, интересът към най-новия жилищен комплекс в идеалния център на София е огромен. Цените в него са конкурентни на тези на старите сгради в района, а сградата предлага далеч по-голям брой удобства и модерен комфорт.

Вече има направени депозити от купувачи и сделките са пред финализиране, сочат данните на Unique Estates, която е ексклузивен представител на проекта. Жилищата в „Сан Стефано Плаза“ привличат основно три типа клиенти. Едните са хора, родени и израснали в района, живели в чужбина и завърнали се в страната с желание да се установят тук трайно заради привързаността си към средата. Вторият тип са хора на мениджърски позиции и с висок стандарт на живот, които търсят най-подходящия апартамент с 2 или 3 спални за своето семейство. Третият тип клиенти имат инвестиционна цел. За отдаване под наем те най-често търсят жилища с 1 спалня или атрактивни студиа. Доходността от инвестиция в комплекса е 5 – 7%, като обикнивено наемателите се задържат минимум година в района.

„Препоръчваме на инвеститорите да вложат капиталите си именно в район като Докторската градина, където през последните 6 – 8 години цените остават на стабилни високи нива. Това означава сигурна доходност при отдаване под наем, както и гарантирана възвръщаемост на инвестицията при последваща продажба“, посочва Весела Илиева.

Top