29/01/2018 Силвана Василева Галерия

Весела Илиева се включи в програмата на престижното бизнес училище INSEAD - “The challenge of leadership”

INSEAD е едно от най-престижните висши училища за бизнес и мениджмънт, което подготвя някои от най-успешните бизнес лидери в света. Управляващият партньор на Unique Estates, Весела Илиева вече е част от програмата “The challenge of leadership” на елитното учебно заведение, в която участват топ мениджъри на компании в различни бизнес сфери от цял свят.

“Предизвикателството да си лидер” е програма, която има за цел да подобри разбирането за това, как човешкото поведение влияе върху функционирането на организацията. Тя е съсредоточена върху съзнателните и несъзнателните реакции на хората, както и върху рационалните и ирационалните действия. Това е подход, който помага на лидерите да управляват ирационалните и нефункциониращи процеси в техните компании. Разглежда се личният лидерски стил и начините за справяне с процеси, които не попадат в традиционните модели. Четирите модула от обучението се провеждат в рамките на една година, в прочутите образователни кампуси на INSEAD във Франция и Сингапур. Занятията се водят от изтъкнатия професор Manfred Kets de Vries. Financial Times, Le Capital, Wirtschaftswoche и The Economist определят преподавателя като един от 50-те водещи умове в областта на мениджмънта, както и като един от най-влиятелните хора с принос към управлението на човешките ресурси в света. Той е автор, съавтор и редактор на 35 книги, както и на над 350 научни публикации, преведени на 31 езика.

Решението за тази сериозна стъпка в образованието, и развитието си като личност и професионалист, Весела Илиева прави с твърдото убеждение, че обучението в INSEAD е истински добър рестарт за лично за нея и за начина, по който управлява бизнеса си. Една необходима промяна, която генерира нови идеи и подход към всеки казус в професионалното й развитие. “Последната магистратура, която взех беше преди единадесет години в Лондон. Това изживяване запомних като важен момент в моя живот, който ми даде нова посока и в професионален и в личен план,“ казва тя. Според нея, всеки човек има нужда от изживявания, които го вадят от рутината и го зареждат със знания и вдъхновение. Международните контакти, средата и атмосферата в престижна школа като INSEAD издигат участниците на едно съвсем ново ниво, което е предизвикателство за всеки от тях. От 400 кандидата за включване в тази програма на елитното бизнес училище са одобрени едва 21, сред които е и Весела Илиева. Там тя има възможността да общува и работи с хора с различна националност, култура, религия, светоглед и ценности. Всеки от тях има високи постижения в своята сфера като собственик или мениджър на висока позиция в компании със световно значение и мащаб. В групата влизат професионалисти с опит от страни като: Саудитска Арабия, Белгия, Ирландия, Дания, Франция, Германия, Норвегия, Сингапур, Швейцария, Турция, Русия и Индия.

Програмата е базирана на обмяната на опит между участниците и работа върху себепознанието. Насочена е към подобряване на стила на управление и подхода в общуването с колектива, както и към изграждането на добър баланс между личния и професионален живот, който стои зад истински успешните бизнес лидери. “За да е наистина ефективно управлението на една компания, лидерът й трябва да разпознава много добре факторите, които подсъзнателно мотивират хората в екипа му. Зад успеха в този процес реално стои правилното разбиране на емоционалния момент при вземането на всяко решение и подхода в общуването с всеки от хората, с които работиш,” казва Весела Илиева.

За да опознае добре екипа си, един лидер първо трябва да познава добре себе си. Ето защо един от основните проблеми, върху които работят повечето водещи мениджъри днес е повишаването на нивото на тяхната емоционална интелигентност, или начина, по който разбират и управляват емоциите - своите и тези на околните.

“Всяка организация трябва да се разглежда като един айсберг. Важно е да отчетеш това, което стои под повърхността. Поведението на успешния лидер е свързано с правилни реакции при общуването с хората, които ръководи. Затова в занятията ни беше отделено специално внимание на това да се самоанализираме, опознаем добре и да си дадем точна оценка. Това е голямо изпитание,” разказва Весела Илиева.

Програмата е натоварена, свързана с много работа, активно участие и ангажираност във всички дискусии, поставени казуси и проекти за разработване. Работи се в екипи, търси се опита и чуждата оценка. Отчитат се междукултурните различия, ценностите и гледните точки на всеки от участниците, което дава различни, нови решения и поглед върху обсъжданите теми. Това общуване и сближаване на хората, по време на занятията им, е предпоставка за изграждане на силни връзки между хора съмишленици, които  поддържат взаимоотношения през целия си живот. 

“Висшият пилотаж в управлението е свързан с това да се издигнеш над рутината в бизнес процесите и въпреки успеха си, да се погледнеш отстрани, да анализираш всичко, да изведеш нещата, които отчиташ като грешки и да намериш сили да ги промениш. Това е много трудно, но е важно, за да вървиш напред и да се чувстваш истински удовлетворен,” казва Весела Илиева.

Важно внимание в програмата се отделя и на правилното очертаване на ценностите, в които вярва всеки лидер и следването им през целия път. По време на занятията участниците работят в групи, за да достигнат решенията за поставените им казуси. “Това е процес на опознаване, в който се оглеждаш в очите на околните. Всеки от участниците получава подробна оценка от другите, което е още едно от предизвикателствата, пред които се изправяш. Предстоят ни още интересни моменти и срещи по време на това обучение, което считам за изключително полезно и рестартиращо, ” обобщава Весела Илиева.

 
Top