05/01/2018 Силвана Василева Галерия

За патината на времето и красиво стареещите обекти на дизайна

Всички харесваме патината по старите мебели, тогава, когато има малко живот в цветовете и материалите, от които са направени. Предметите, които носят достойно своето минало са много по-интересни и докосващи от масово произвежданите съвременни продукти, които не са в състояние да ни доставят подобни усещания. Тежките изисквания и тестовете, през които трябва да преминат “модерните” материали и продукти днес “изсмукват” живота от цветовете, които са проектирани така че да останат същите в продължение на десетилетия.

Навсякъде, където погледнем, нищо не остарява наистина. Всяка повърхност е плоска и гладка, покрита с бляскав слой, който я предпазва от избледняване, надраскване и на практика от всички следи, които човешка ръка може да остави по тях. Защитени от времето предметите около нас изглеждат все по-стерилно, лишени от живот. Материалите, които по природа трябва да “живеят” и “дишат”, са замразени под покритие от силикон, PVC или акрил. Кожата е лишена от естествената си текстура и е заменена с реплика, за да изглежда по-съвършена и гладка. Причината за това е стремежът на производителите да се застраховат срещу недоволни клиенти, който биха върнали стоката, защото е променила цвета и вида си с времето. Дървото, като материал, който поема влажността от въздуха, докато “диша” се променя естествено през годините по един красив начин. Днес обаче, все по-често при мебелите е заменен от плоскости, покрити с ламинат и повърхности като MDF.  Дори коприната, която виждаме при завесите и завивките у домовете си е покрита със силикон, тъй като се смята за прекалено крехка и уязвима, за да издържи дълго при употреба.

Всъщност висококачествените памучни завивки трябва да изглеждат все по-добре с времето, ако са изработени от наистина добър материал. Мебелите, които са направени от масивно дърво на практика са по-автентични и стойностни. Довършителните работи при изработката им са сложен и дълъг процес, в който добрите дизайнери отделят повече време за ръчната обработка на детайлите, отколкото за конструирането им. Мебелите и акцентите в дома, изработени от несъвършени парчета кожа са много интересни и изглеждат автентични. Растително обагрените кожи реално са най-подходящи при тапицерията на мебели, тъй като те са по-тактилни и изглеждат все по-добре с времето.

Добрата новина днес са съвременните творци, които правят уникални обекти на дизайна, като използват естествени материали, понякога взети от стари предмети и мебели -  текстил, метал, дърво, кожа и камък. Въпреки че оригиналите често не могат да бъдат разпознати в преработения им вариант, стойността и патината винаги остават видими, тъй като авторът се опитва да подчертае красотата в несъвършенството. Обектите, които се реставрират и обновяват толкова изкусно обикновено са високо ценени за тяхната история и добавена стойност при процеса на майсторско възстановяване.

Едно е сигурно, дизайнерски обекти, изработени от естествени и висококачествени материали, изпипани с майсторство и умения, ще продължат да се ценят и търсят винаги.

Вещите, които избираме за дома си трябва да са “истински”, да дишат и живеят заедно с нас. Когато стареят красиво, те се променят, носейки достойно миналото и стойността си, точно като хората.

 
Top