25/04/2017 Виктория Илиева Галерия

Стълбите

Те принадлежат на дома или на сградата, където са разположени, на пространството, което изпълват. Те следват архитектурните закони на епохата, към която принадлежат. Скромни или грандиозни, всяка от тях разказва история.

 

The Tulip staircase в Queen’s House, Лондон

Проектирана е от знаменития архитект Иниго Джоунс и създава драматизма във великолепната  Queen’s House в Гринуич, известна като първата класическа сграда в Англия. Забележителното Tulip Staircase е емблема и една от най-оригиналните характеристики на дома. Тази богато украсена с ковано желязо структура е първата геометрична самоподдържаща се спираловидна стълба във Великобритания. Това е и мястото на известната снимка с призрак, направена през 1966. Феноменът не може да бъде обяснен логично и до днес.

 

Стълбите в апартамента на Коко Шанел в Париж, Франция

Емблематично за интериора е стълбището с фасетирани огледала, а изкачването по него е едно сюрреалистично преживяване. Усещането е, сякаш сте попаднали във вътрешността на калейдоскоп. Стъпалата му са покрити с килим в кремав нюанс, а стените са облицовани с огледала. То свързва всички четири нива на апартамента. Огледалните повърхности обаче съвсем не са поставени случайно. Сядайки на петото стъпало (пет е нейното щастливо число), Шанел е имала поглед към моделите си от всички страни, а също така е можела незабелязано да проследи реакциите на своите клиенти.

 

Church of our Saviour, Копенхаген, Дания

Извива се в черно и златно и е типичен пример за датски барок. Истински шедьовър на  архитекта Lauritz de Thurah. По време на едно пътуване до Рим той се вдъхновява от витата стълба в римската църква Saint Ivo, и я пресъздава.

 

Contarini del Bovolo, Венеция, Италия

В лабиринта от улици и канали се намира и известното спираловидно стълбище. То е особено впечатляващо и ценно заради перфектния синтез на различни стилове: ренесансов - в използването на някои елементи, готически - в техниката на строителството, и венециански - във формата. Проектирано е от Пиетро Контарини, за да украси фасадата на съседен дворец - собственост на прославено венецианско семейство.

 

The-Umschreibung spiral stair, Мюнхен, Германия

Екстериорна вита стълба, истинско произведение на изкуството, построена през 2004 година по проект на Олафур Елиасон - датско-исландски художник, известен със своите скулптури и арт инсталации. Името й означава „транскрипция“ или „пренаписване“. Umschreibung се намира в двора на световната счетоводна фирма KPMG. Висока е девет метра, изработена е от стомана и заради елегантните си извивки е истинско удоволствие за фотографите, които никога не пропускат кадър с нея. 

 

„Стълбата, тя нагоре ли върви или надолу? И защо е толкова объркваща? Ако любовта беше нещо от материалния свят, то със сигурност щеше да е стълба.“

Джарод Кинц

 

Top