18/04/2017 Силвана Василева Галерия

„Най-голямата грешка, която прави новата генерация от работещи млади хора е, че не инвестира в закупуването на собствен недвижим имот.“

„Най-голямата грешка, която прави новата генерация от работещи млади хора е, че не инвестира в закупуването на собствен недвижим имот.“ Това споделя в интервю пред CNBC Дейвид Бейч – превърналият се в милионер, американски автор на десетки бестселъри със съвети за успешно забогатяване като популярният „Автоматичният милионер“.

 
Според него закупуването на недвижим имот трябва да се нареди сред приоритетите за новото поколение от успешни млади хора. Родените между 1977г. и 1995г. подценяват важността на тази инвестиция, смята Бейч. Той разглежда покупката на имот като „ескалатор към богатството“ и подценяването на тази крачка в процеса на натрупване на финансови активи е голяма грешка според него. Проучванията показват, че собствениците на недвижими имоти днес са с 38% по-богати от тези, които живеят под наем.
Дейвид Бейч споделя, че най-разумната инвестиция, която той лично е направил във времето е закупуването на имотите, които притежава. Цените и на трите къщи, които е придобил са се повишили драстично през годините.
Както пише в „Автоматичният милионер“, „ Живеейки под наем, лесно ще похарчите огромна сума през годините. Ако наемът ви е 1500$, за 30 години сумата, която ще платите е над половин милион долара, като в края на този период няма да притежавате нищо. Ако изберете да закупите къща, ще платите тази сума за изплащане на ипотеката и в един момент ще притежавате собствен дом завинаги.“
 
Когато решите да инвестирате в покупката на жилище, направете точни сметки и изчислете разходите, като започнете с реалистични цели, съветва още експерта. Така, с начертана посока, ще се чувствате спокойни, че ще успеете да се справите. Добър съвет е още да се уверите, че общата сума по плащанията за дома не надвишава 30% от дохода ви. Авторът препоръчва също авансовото плащане да е най-малко в размер от 10% от общата сума на имота.
 
„Не трябва да ви тревожи факта, че първият имот, който закупите може да не е вашия дом-мечта. Важно е, че вече сте стъпили на този доходоносен пазар.“ Според Дейвид Бейч, няма как да сте в големия бизнес и да градите личното си богатство, без да притежавате недвижим имот.
Top