13/04/2017 Ралица Стоянова Галерия

Наследникът

„Известни бургаски хотелиери откриха новопо­строения хотел „Савой Палас“. Той разполага с 52 комфортно мебелирани стаи с удобства на западноевропейските хотели“, гласи новина от вестник с дата 1 ноември 1930 година. 86 години по-късно сградата на бул „Мария Луиза“ 62 не е променила предназначението си, а само името - „Лион“, и заема своето достойно място в портфолиото на Unique Estates.

Емблематичният хотел е разположен на метри от „Лъвов мост“, един от символите на София. „Шареният мост“, както първоначално го наричат заради дървената му част, боядисана в цветовете на българското знаме, е построен през 1890 година по поръчка на търговеца на слама Халил Сай Ефенд. Изпълнител на строежа е фирмата на братя Прошек. Година по-късно са добавени и четирите бронзови лъва, изработени от виенската фирма „Филип Ваагнер Биро“. Районът около моста веднага става притегателен център за предприемачи и бизнесмени. Със своето удобно разположение и впечатляваща визия „Савой Палас“ съвсем естествено става интересен за хора с изтънчен вкус. Той силно контрастира с неугледните ханове и гостилници в района.

Наследникът му - „Лион“, запазва аристократичната му осанка. Разположен на 2078 кв. метра, хотелът разполага с 33 стилно обзаведени стаи. На кота нула се намира приветливо бистро, а в съседство има обществен паркинг. Идеалната му локация, в сърцето на София, позволява на гостите да се насладят напълно на престоя си в нея. Най-знаковите туристически обекти са на кратка разходка разстояние. Непосредствената близост до метрото и други основни транспортни връзки е задължителното удобство за бизнес клиентите. Заради перфектната си локация и доброто обслужване хотел „Лион“ може да се похвали с утвърдена клиентела и отличен имидж. „Посетете и ще се уверите, че хотелът ще задоволи и най-изтънчения вкус“, пише във вестника от 1930 година. Към днешна дата твърдението остава все така напълно валидно. 

 

Имотът се предлага ексклузивно от Unique Estates. Вижте повече на UES.bg, Ref ID: 7147, Площ: 2078 кв.м. Цена: по запитване

 

Източници: „София преди 50 години“, 

Георги Каназирски-Верин, изд. 1947 г.

Блог „Стара София“ (stara-sofia.blogspot.bg)

Top