10/03/2017 Unique Estates Галерия

bTV за тенденциите на пазара на луксозни имоти в България

Расте броят на българите с високи финансови възможности – сочи годишният доклад на Unique Estates за пазара на луксозни недвижими имоти, цитиран в репортаж от централната емисия новини на bTV. Репортерът Румяна Стоилкова работи по темата като представя експертните данни на нашата компания, според които преди 10 г. 3100 българи са имали богатство над 1 млн. долара. В края на 2016 г. техният брой е нарастнал до 4800, а според прогноза за 2026 г. тези българи ще достигнат 5300. Според проучването в България няма и не се очаква да има милиардери през следващите 10 г., а броят на хората с богатство от 100 млн. долара е едва 8.

 

Именно хора с високи финансови възможности са основните купувачи на луксозни имоти. Брокерите на Unique Estates отчитат, че за близо година сделките със скъпи жилища растат с 20%. Най-скъпо продаденият имот в страната за миналата година е на стойност 3 млн. евро, а неговият купувач е българин. Жилището са намира в полите на Витоша, има площ над 1000 кв. м, 4 самостоятелни спални с бани и дрешници и включва отделен апартамент за персонал.

 

Хората с високи доходи търсят апартаменти до 300 хил. евро или къщи в затворени комплекси до 600 хил. евро. Според експерти покупката на такъв имот е най-често за семейството, а не с цел инвестиция. Купувачите са хора с добра професионална реализация – мениджъри на високи позиции, които работят в български и чуждестранни компании или хора със собствен бизнес.

 

Според икономисти броят на хората, които могат да закупят такива жилища, предстои да се увеличи. Причината е икономическият ръст през последните години и увеличаване богатството на домакинствата с 18% след 2012 г. Фактор за това ще е развитието на бизнеса на високодоходните групи, както и бързото възстановяване на ЕС.

 

В глобален мащаб репортажът посочва, че най-много хора с богатство над 1 млн. долара има в Северна Америка, следвана от Европа и Азия. 

Вижте целия репортаж ТУК, след 27-мата минута. 

Top