10/02/2017 Unique Estates Галерия

Весела Илиева за Novinite.com: Броят на имотните сделки с инвестиционна цел в България се увеличи през 2016 г.

На вашето внимание представяме интервюто, което нашият мениджър Весела Илиева даде за Novinite.com – най-големият новинарски уебсайт в България, списван на английски език, с огромна чуждестранна аудитория. Материалът е част от специалната номинация на г-жа Илиева за „Личност в новините 2016“ в категория „Бизнес“ на ежегодния конкурс, организиран от онлайн медията.

 

През есента Unique Estates стана ексклузивен партньор на най-голямата мрежа за луксозни имоти в света – Luxury Portfolio. Какви предимства носи това партньорство на вашата компания при работата ви с международни клиенти и имоти?

 

Да, през есента на миналата година Unique Estates стана ексклузивен партньор за България на най-голямата международна мрежа за луксозни имоти Luxury Portfolio. Luxury Portfolio е водещата мрежа за луксозни имоти в света, част от Leading Real Estate Companies of the World. Компанията е с централа в САЩ и офиси в Лондон и Хон Конг. Unique Estates е нейната 60-а компания-партньор.

 

За нашата компания партньорството е отлична възможност да разгърнем потенциала си на международно ниво. Клиентите ни у нас ще получат достъп до пазара на най-уникалните имоти в света. Все пак портфолиото от имоти, представено чрез платформата на Luxury Portfolio, включва най-голямата в света селекция от жилища на стойност над 1 млн. долара. Само за 2015 г. например платформата е предложила на пазара над 50 000 от най-луксозните имоти в света. 

 

Благодарение на сключеното партньорство чуждестранните инвеститори пък ще получат достъп до богатото портфолио на Unique Estates от най-стойностните имоти у нас и ще им предоставим една изключително качествена селекция.

 

 

Какви бяха факторите, които оживиха пазара на недвижими имоти през изминалата година?

 

През изминалата година пазарът на недвижими имоти се събуди. Хората видяха, че той се активизира и постепенно доверието се върна. В същото време огромна роля имаше и политиката на банките. Ниските лихвени проценти при депозитите, които стигнаха до безпрецедентни нива през изминалата година, провокираха интереса на купувачите и доведоха до реализиране на реални сделки. Хората искат да вложат парите си в нещо сигурно и това е водещ мотив при много от покупките. Това важи с особена сила при сделките с имоти в луксозния сегмент. Другият фактор е раздвижването на кредитния пазар и ниските лихви на ипотечните кредити.

 

 

Наблюдавате ли интересни тенденции на българския пазар на недвижими имоти през последните няколко години?

 

Достатъчно е да ограничим този ретроспективен поглед само до миналата година – тя беше интересна, богата на тенденции, динамична. Пазарът на имоти се събуди, излезе от своята няколкогодишна летаргия. Търсенето нарасна двойно, увеличи се много и броят на реално сключени сделки, като се съкрати времето за тяхното финализиране. Това говори за един повишен реализъм от страна на продавачи и купувачи и „срещане“ на офертните цени и цените, на които реално се сключват сделките.

 

Нарасналият брой покупки с цел инвестиция бе едно от големите събития на 2016 г. Тези сделки формираха 30% от сделките на пазара.

 

Повиши се интересът към качествените имоти. Купувачите станаха по-взискателни, с по-високи критерии, с по-високи изисквания.  Като цяло се върна интересът и към централните улици на София. Пешеходната част на бул. „Витоша“ и преките наоколо отново са предпочитана зона за живеене и това насочи вниманието към тях и с цел инвестиция. Друг търсен район е този около Докторски паметник, който традиционно е предпочитан от купувачите.

 

Възвърна се и интересът към сделките „на зелено“.

 

През годината имаше и определен ръст при луксозния сектор на имотния пазар, като основен двигател бе новото строителство, което предложи нови „умни“ жилища и офиси. За високата активност на пазара на луксозни имоти през 2016 г. говори и ръстът при продажбите за над 1 млн. евро. Сделката с най-висока стойност през годината бе покупката на луксозна къща за 3 млн. евро в полите на Витоша с посредничеството на Unique Estates. Продажбата на резиденция на Южното Черноморие за 1.95 млн. евро също бе сред емблематичните сделки за  годината. Макар и подобни продажби да са по-скоро единични, присъствието им говори, че заможните купувачи са се върнали на пазара и са готови да инвестират.

 

 

Какви са вашите очаквания за развитие на бизнеса и прогнози за растеж през 2017 г.?

 

Като цяло прогнозата е през 2017 г. тези тенденции да се запазят. Ръст на цените не очакваме, с изключение на определени луксозни имоти и сгради, но като цяло пазарът ще продължи да бъде активен. Пазарът на ново строителство се очертава като по-предизвикателен заради планираното започване на голям обем проекти, които се очаква да доведат до задържане на цените.

 

За активното търсене през годината ще спомогне и раздвижването на кредитния пазар, където прогнозите са ръстът на ипотечните кредити да продължи, и през 2017 г. да е в рамките на 15 – 20%. Очаква се средният размер на отпуснатите заеми също леко да нарасне, докато лихвите продължат да намаляват плавно до средни за годината нива от 3.5 – 4.5%.

 

Към традиционно търсените локации – централната част на София и квартали като „Изток“ и „Лозенец“, може да се добавят и райони с бързо развиваща се инфраструктура, например този около Paradise Center и новата спирка на метрото.

 

Тенденция, която се очаква да продължи и през новата година, са продажбите на зелено. Очакваме също така на пазара да излязат повече оферти за луксозни апартаменти под наем.

 

 

Много компании посочват корупцията и тесния пазар на труда като основни пречки пред развитието на техния бизнес в България. Какво мислите по въпроса? 

 

Ние имаме свои рецепти срещу тези проблеми. На корупцията се противопоставяме чрез последователна политика на прозрачност. Друго средство са сериозните партньорства, в които работим със световни организации от сферата на недвижимите имоти. Сътрудничеството ни с Luxury Portfolio – водещата мрежа за луксозни имоти в света, е гаранция за нашите клиенти. Ние работихме усилено, за да постигнем това партньорство и то е признание за нашите успехи.

 

Целенасочена към справянето на проблема с работната ръка е политиката ни на постоянно развитие на екипа на Unique Estates. През 2016 г. Увеличихме нашите служители с 30% в сравнение с 2015 г. Успешният ни екип от професионалисти е резултат от политиката ни на инвестиране в нашите служители, на провеждане на допълнителни професионални обучения и образователни програми за тях, на създаване и поддържане на високо етична колегиална атмосфера на взаимопомощ и обмен на добри практики. Това ни помага да задържаме нашите служители, част от които работят с нас от създаването на компанията преди 10 години.

 

Гласувайте за „Личност в новините 2016“ до 20 февруари 2017 г. тук:

http://www.novinite.com/personality2016

 

Цялото интервю с г-жа Илиева може да прочетете тук:

http://www.novinite.com/articles/178801/Vesela+Ilieva%3A+Property+Purchases+for+Investment+Purposes+Increased+in+Bulgaria+in+2016

Top