08/02/2017 Ралица Стоянова Галерия

Мястото, където цветята разказват истории

"Нов начин да разкажеш за любовта с помощта на цветята“ гласи описанието на NEA flower shop във Facebook. Още от прага на магазина на ул. „Ангел Кънчев“ 29, се озовавам в царството на цветята. Подредени в стъклени вази на фона на графитени стени, те наистина разказват истории. Пространството функционира от малко повече от година като идеята възниква „в един спокоен разговор на слънчева тераса“ казва Жени Ковачева, движещата сила, която стои зад NEA. “По това време в София нямаше такова място, поне по начина, по който аз си го представях“, обяснява тя. Дълги години Жени е работила като стилист за списания, телевизии, реалити формати. „Страшно много харесвах това, което правех, но в същото време имах нужда от трансформация, която пак да е свързана с дизайна“, казва тя. Приятели ѝ дават кураж да превърне хобито си в нещо по-сериозно. Магазинът с работи ежедневно с клиенти, но фокусът на Жени е насочен към декориране на събития, където има повече варианти за изява. Когато прави аранжировка за сватба, целта на флориста е „да разкаже“ историята на младоженците, обединявайки любимите цветя и елементи в обща тема. Повечето двойки залагат на романтична украса в пастелни тонове и рози. Жени казва, че би се радвала хората да са отворени към различни идеи, да вмъкват индивидуалността си като мотив в украсата за сватбата си. За двойка архитекти, минималисти в целия си подход и предпочитание към дизайна, например, е направила тропически аранжировки със сочна зеленина и акценти от антуриум. Когато прави декорация за събитие я изгражда така, че тя да кореспондира с темата. На представяне на парфюм основният елемент в декорацията е българската роза и френските клементини. При събитие, посветено на биопродукт, „изважда“ съставките му в декорацията, подреждайки пано от момини сълзи.

На петата минута от разговора ни съм убедена, че Жени е изключителен естет за това я питам за насоки как да аранжираме цветята в дома си по най-приятен начин. „Постранството, независимо дали е дом или офис, много се променя, когато в него има цветя“, казва флористът. Дали ще се сложат върху маса или скрин, те заемат голяма част от вниманието в стаята, стават страхотен акцент. Не е добре да ги дискриминираме като ги сложим в ъгъла.

Колкото до съчетаването на различните видове цветя в аранжировката, Жени предпочита да не следва установени правила, а да разчупва традиционното. От чисто практична гледна точка, обаче, някои видове трудно се съчетават заради ароматите им и количествата вода, които изискват, за да бъдат дълготрайно свежи. Розата, например, обича много вода във вазата, а хризантемата едва няколко пръста.  Показва ни и някои трикове как да запазим цветята по-дълго свежи и красиви. Счукан аспирин във водата, гранули, водка, капки спирт, белина (на учудения ми поглед Жени отговаря, че белината неотрализирала микроорганизми, които се създават във водата) са сред разпространените методи. Най-добре е да не разчитаме обаче само на тях, а да се грижим за цветята – да сменяме водата възможно най-често и да почистваме съдовете. Когато хигиената е добра, цветята издържат по-дълго, съветва специалистът.

В тенденциите през последните години властва винтидж привкусът. Аранжировките са по-разпилени и хаотични, миксирани от много видове цветя. Преди това тренд са свръх подредените аранжировки в американски стил – огромни топки от цветя в цилиндрични съдове.

Разделям се с повелителката на цветята Жени и напускам малкото ѝ царство заредена с  красота и усещане за пролет.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top