14/01/2017 Ралица Стоянова Галерия

Музей под водата - изкуство и екология

Океанът крие много тайни, които привличат приключенците от векове насам. От 10 януари обаче дъното край брега на Лансароте, най-източният от Канарските острови,  е притегателна точка и за любителите на изкуството. Там беше открит първият в Европа подводен музей. Museo Atlántico е разположен на 14 метра дълбочина и включва десет инсталации с над 300 фигури на хора с реални размери, дело на английския еко-скулптур Джейсън Тейлър. Създаването на този мащабен проект е отнело три години. В него са участвали много водолази и модели, които са позирали за изработването на скулптурите. С Museo Atlántico Тейлър иска да изгради визуален диалог между природата и изкуството. Инсталациите имат за цел провокират по-осъзнато отношение към околната среда. Всички фигури са създадени от екологично чисти материали и са в пълна хармония с подводните пространства. Така например, благодарение на големия изкуствен риф, построен през февруари миналата година, се наблюдава 200% ръст във възпроизводството и разнообразието на подводните видове в района. Всяка една от инсталациите носи силно визуално и социално послание.

Пресичането на Рубикон се състои от 35 фигури, минаващи през единствения вход на стена дълга 30 метра и висока четири метра. Стената е монумент на абсурдността в идеята за собствена територия, неприложима за естествения свят.

Инсталацията, наречена Портал, представлява подводна ботаническа градина. Огледало отразява повърхността на океана, а специални станции привличат морските обитатели като октоподи, морски таралежи и малки рибки. 

Следват двама мъже в костюми, които се люлеят на люлка, поразително приличаща на нефтена помпа. Инсталацията пресъздава арогантното отношение на корпоративния свят към природата.

Човешката спирала е последната инсталация от обиколката на подводния музей. Тя се състои от 200 скулптури на хора от различни възрасти. 

Museo Atlántico не е първият проект под вода на Taylor. Той е правил подобни в Калкун, Мексико, Бахамските острови, на остров Гренада... Подводният му парк от скулптури на Гренада е едно от 25-те чудеса на света, според National Geographic.

Подводният музей в Лансароте е проектиран така, че да оцелее в в продължение на стотици години, променяйки се под въздействието на морския хабитат. Джейсън Тейлър  споделя, че творбите му са трибют към всички хора, чиито надежди и мечти са останали на дъното на океана.

Top