10/04/2018 Ралица Стоянова Галерия

Pecolate: по стъпките на доброто кафе

България е на 25-о място в топ 100 на страните, в които се консумира най-много кафе. У нас пием средно по 2-3 кафета на ден. Водени от тази статистика, решаваме да потърсим добрите места за кафе в София. Първата ни спирка е Percolate. Мястото съществува от октомври миналата година, но вече е любимо на хората, които започват деня си едва след първото кафе. Собственикът му Тез е от Чикаго, но живее в София от 2007 година. Работил в сферата на информационните технологии, затова съвсем естествено тръгва в посока foot and technology с фокус върху кафето.
В Percolate се предлагат няколко сорта кафе, като всички са 100% арабика и single origin, тоест не са миксирани. Профилът им е светло към средно изпечени. За сравнение, повечето италиански кафета са тъмно изпечени. Тез подбира кафето лично от ферми в Бразилия, Уганда и Куба. От Куба, например, има три сорта, които са от три различни ферми и са изпечени по различни начини. Заради това условно са наречени, син, зелен и оранжев. Синият сорт е по-горчив, зеленият – балансиран, а оранжевият – киселинен. Отпивам от капучиното си, приготвено с бразилско кафе (най-хубавото капучино в живота ми!) и се чудя кой ли е любимият сорт на посетителите на Percolate. “Повечето хора, които ни посещават, пробват всичките ни видове, до като открият тяхното кафе“, казва Илонка  - другият човек в Percolate.
Независимо от сорта, всички кафета се приготвят чрез метода филтрация.  Илонка споделя, че сред редовните им посетители е възрастна двойка, която идва чак от Банкя за по чаша филтърно кафе. „Приготвянето на кафе на филтър е коренно различно от приготвянето в еспресо машина - екстрактът се извлича по различен начин“, обяснява Илонка. Една доза филтърно кафе е 250 милилитра. Едно еспресо е около 30 милилитра, италианското е 22 мл. За едно еспресо се ползват 10 грама кафе, за една филтрация – 14 грама. Начинът на приготвяне влияе върху вкуса на кафето. Ако пробвате един и същ сорт, приготвен на филтър и на еспресо машина, ще усетите разликата. Илонка споделя, че тя самата е фен на филтърното кафе, защото по-големият обем на напитката увеличава времето за наслада. Тя определя филтърното кафе и като по-меко.
В България имаме нагласата „направи ми едно дълго кафе, за да е следобедно“. Колкото по-дълго се налива едно кафе, обаче, толкова наситено от към кофеин става. Така, вместо по-разредено, кафето всъщност е много по-наситено, обяснява Илонка. Заради това Percolate приготвят дългото кафе по различен начин - към стандартното еспресо доливат топла вода. „Все повече хора проявяват интерес като цялостна концепция – откъде идва, как се прави“, казва Илонка. От Percolate дори обмислят уъркшопове по темата.

За финал, още малко статистика по темата:

- 1 еспресо 30 милилитра съдържа 0 калории
- 1 филтрирано кафе филтрация 250 милилитра също е 0 калории
- В 1 капучино има 140 калории
- 1 лате е 160 калории заради по-голямото количество мляко.

Percolate е на улица "Професор Асен Златаров" 19

България е на 25-о място в топ 100 на страните, в които се консумира най-много кафе. У нас пием средно по 2-3 кафета на ден. Водени от тази статистика, решаваме да потърсим добрите места за кафе в София. Първата ни спирка е Percolate. Мястото съществува от октомври миналата година, но вече е любимо на хората, които започват деня си едва след първото кафе. Собственикът му Тез е от Чикаго, но живее в София от 2007 година. Работил в сферата на информационните технологии, затова съвсем естествено тръгва в посока foot and technology с фокус върху кафето.
В Percolate се предлагат няколко сорта кафе, като всички са 100% арабика и single origin, тоест не са миксирани. Профилът им е светло към средно изпечени. За сравнение, повечето италиански кафета са тъмно изпечени. Тез подбира кафето лично от ферми в Бразилия, Уганда и Куба. От Куба, например, има три сорта, които са от три различни ферми и са изпечени по различни начини. Заради това условно са наречени, син, зелен и оранжев. Синият сорт е по-горчив, зеленият – балансиран, а оранжевият – киселинен. Отпивам от капучиното си, приготвено с бразилско кафе (най-хубавото капучино в живота ми!) и се чудя кой ли е любимият сорт на посетителите на Percolate. “Повечето хора, които ни посещават, пробват всичките ни видове, до като открият тяхното кафе“, казва Илонка  - другият човек в Percolate.
Независимо от сорта, всички кафета се приготвят чрез метода филтрация.  Илонка споделя, че сред редовните им посетители е възрастна двойка, която идва чак от Банкя за по чаша филтърно кафе. „Приготвянето на кафе на филтър е коренно различно от приготвянето в еспресо машина - екстрактът се извлича по различен начин“, обяснява Илонка. Една доза филтърно кафе е 250 милилитра. Едно еспресо е около 30 милилитра, италианското е 22 мл. За едно еспресо се ползват 10 грама кафе, за една филтрация – 14 грама. Начинът на приготвяне влияе върху вкуса на кафето. Ако пробвате един и същ сорт, приготвен на филтър и на еспресо машина, ще усетите разликата. Илонка споделя, че тя самата е фен на филтърното кафе, защото по-големият обем на напитката увеличава времето за наслада. Тя определя филтърното кафе и като по-меко.
В България имаме нагласата „направи ми едно дълго кафе, за да е следобедно“. Колкото по-дълго се налива едно кафе, обаче, толкова наситено от към кофеин става. Така, вместо по-разредено, кафето всъщност е много по-наситено, обяснява Илонка. Заради това Percolate приготвят дългото кафе по различен начин - към стандартното еспресо доливат топла вода. „Все повече хора проявяват интерес като цялостна концепция – откъде идва, как се прави“, казва Илонка. От Percolate дори обмислят уъркшопове по темата.

За финал, още малко статистика по темата:

- 1 еспресо 30 милилитра съдържа 0 калории
- 1 филтрирано кафе филтрация 250 милилитра също е 0 калории
- В 1 капучино има 140 калории
- 1 лате е 160 калории заради по-голямото количество мляко.

Percolate е на улица "Професор Асен Златаров" 19

Top