05/01/2018 Ралица Стоянова Галерия

Kreslo с история

В края на миналата година в Cosmos беше даден старта на ново дизайнерско начинание – Kreslo Studio. “Обичаме мебели с история“, прочитам в сайта на проекта и каня двете дами, които стоят зад него - Павлина и Мила, да ми разкажат историите на креслата. Първо, обаче, започваме от техните собствени.

Мила развива собствен бизнес от 17-годишна и е минала през много проекти -  заведение за здравословно хранене, офиси близо до природата. През последните две години се занимава с агенция за управление на имоти за кратки наеми. Именно в един апартамент, които дава под наем, намира първите мебели, които събуждат любопитството ѝ. „Реших, че мога да ги претапицирам и да ги спася“, казва Мила и добавя „аз съм човек на експериментите, когато видя възможност, действам“.

Павлина е учила математика и информатика, след това бизнес администрация, а от 6-7 години се занимава с предприемачество. В момента бизнесът ѝ е свързан с разработка на сайтове. „Цял живот обяснявам на хората как трябва да превърнат хобито си в бизнес. Аз самата винаги съм си представяла как имам къща с работилница в задния двор, в която реставрирам мебели.“ Един ден Мила ми каза: „Искам да реставрирам стари мебели“. Аз също исках това и така започна Kreslo Studio.” Настоящите бизнеси на двете им помагат да финансират тази мечта.

Двете дами нямат опит в сферата на интериорния дизайн, но се отдават в новото си начинание с много внимание и ентусиазъм. Всички реставрации са по тяхна идея и дизайн, като работят с тапицер и много добър дърводелец, които има същото специално отношение към дървото като тях. „Най-ценното в тези мебели е качеството на дървото“, обяснява Мила. Питам ги как разпознават мебелите, на които си струва да се даде втори шанс за живот, а те ми отговарят, че трябва да имаш поглед за потенциала им, да можеш да си ги представиш. След това започват да разказват историите зад някои от първите си находки.  

„Имаме едни стогодишни столове – комплектът „Българска роза“ - които намерихме ги в подземието на църквата „Света Параскева“. Едва се подаваха  в планината от вещи, но ние веднага разбрахме, че в тях има нещо. Най-силно впечатление ни направиха дърворезбата, вдъхновена от формата на розите, и извитите форми. Облякохме ги в millennial pink, за да запазим романтичната нотка.“ Оригинално комплектът се е състоял от четири стола, две табуретки и една пейка, като останалите елементи са взети за студиото на предаването „На кафе“.

Сетът LUX датира от началото на 80-те години и е изработен от Боби Мацата - един от най-известните мебелисти по това време. Моделът е „взаимстван“ от сръбски мебели - у нас не сме имали лиценз да ги произвеждаме и затова сме ги правели на части. „От далеч изглеждат по един и същи начин, но, ако се загледаш, няма три стола, които да са еднакви“, обяснява Мила.

Сред находките на Павлина и Мила се нарежда и пълен комплект от така наречените “Канадски прелести, който се състои от два дамски и два мъжки фотьойла, диван, маса и две табуретки. Мебелите са били собственост на буржоазно семейство от Русе, което след Втората световна война е принудено да напусне стараната и да остави почти цялото си имущество. След деликатната реставрация сетът е готов за по-светло бъдеще.

В колекцията на Kreslo Studio своето място заемат още две кресла от хотел „Родина“ и два стола от хотел „Изгрев“ в комплекс „Златни Пясъци“. „Откакто направихме изложбата ни пишат непознати, които ни предлагат техни мебели. В повечето случаи има много интересни находки. Последната ни е един огромен масивен скрин с дърворезба, който датира от около 1944 година“, разказва Павлина.

Подготвят първата колекция около половин година. Мила действа с размах като купува цял склад с мебели „на сляпо“. Това е смел експеримент, който се оказва успешен – там намират много „съкровища“. С изложбата в Cosmos искат да си „сверят часовниците“ и да видят дали ще намерят съмишленици. Намерили са  - изложбата се е радвала на страхотен успех и получила много ласкави отзиви.

Вече подготвят нова колекция, като искат тя да бъде с екологична тема. „Така или иначе рециклираме самите мебели, искаме и да ги „облечем“ в нещо рециклирано“, обясняват Павлина и Мила. Намерили са платове, които са изцяло изработени от пластмасови бутилки, извадени от океан. Споделят, че биха искали да включат и черги, китеници и шевици.

Очакваме с нетърпение новите Kresla, момичета!

 

 

Top