12/09/2017 Ралица Стоянова Галерия

Villa Empain: От трудното минало към достойното настояще

Започваме рубрика с галерия Sariev Contemporary, Пловдив, която е част от техния проект Collectors’ Forum, стартирал през 2011 година. През различни формати тя дава видимост на утвърдени частни и корпоративни колекционерски практики от страната и чужбина, насочва и насърчава младите колекционери в съставяне и водене на колекция и създава комуникационна среда. „Форум Колекционери“ е насочен към развитие на българската система на изкуство, като представя наравно български и международни участници. В съвместната рубрика на Unique Estates Life Magazine и Sariev Contemporary ще ви представим едни от най-интересните „домове“ на изкуството.
 
Започваме с Villa Empain и изложбеното пространство на фондацията на колекционера Жан Богосян, който е един от най-утвърдените белгийски колекционери и патрони на изкуство. Г-н Богосян притежава в колекцията си творби на българския художник Правдолюб Иванов.
 
Модерната и луксозна концепция на Villa Empain, изпълнена в рамките на четири години, включва монументална вила с четири гранитни полирани фасади, градина, пергола и плувен басейн. Кохерентността на изчистените, но внушителни линии, използването на най-качествени материали като мрамор, полиран гранит, бронз, ковано желязо, дърво и изпипването на всеки детайл превръщат имението в луксозен архитектурен оазис. През 1937 г. Люис Емпейн, който е изключителен ценител на изкуството, дарява Villa Empain на държавата с намерението да я превърне в музей на декоративното и съвременното изкуство. Този проект обаче не се осъществява и през 1943 немската армия я окупира. След края на войната имотът приютява съюзническите армии и служи за посолство на СССР. В началото на 60-те баронът, който вижда, че вилата няма да се превърне в мечтаното от него арт пространство, възстановява собствеността над нея и през 1973 г. я продава. За близо 10 години в имението под наем се помещава белгийският телевизионен канал RTL. В началото на 90-те сградата на практика не се използва, не се поддържа и частично се руши. Макар да е в списъка на защитеното културно наследство на Брюксел, от предишното архитектурно величие остава само сянка. С придобиването от фондация „Богосян” през 2006 г. вилата заживява нов живот. След прецизната й реконструкция, продължила до 2010 г., нейните „несполуки“ остават в миналото. От 2010 г. тя става седалище на фондация „Богосян”, която финансира социални, образователни и художествени проекти в Белгия, Ливан и Армения. Villa Empain се превръща в място за провеждане на редица културни събития и достоен дом на диалога между Изтока и Запада. Волята на барон Люис Емпейн най-после е изпълнена.  
Top