18/06/2017 Силвана Василева Галерия

Последните тенденции при луксозните домове по света

Без съмнение именно начинът на живот, интересите и предпочитанията на купувачите на луксозни имоти дефинират параметрите на високия клас жилища по света. Christie’s International Real Estate събира мненията на топ брокери, за да представи последните тенденции при характеристиките на луксозните жилища в Годишния си доклад за пазара за 2017-та година. Ето ги и тях:

 
Кухнята като сцена
 
Всеки, който е имал удоволствието да се наслади на гледката “мастър-шеф в действие” ще се съгласи, че готвенето е като танц, а кухнята е сцената, на която се разиграва. Площта, която служи за приготовлението на храната в имотите от висок клас се увеличава прогресивно. Все повече хора намират удоволствие в това да готвят в дома си и имат нужда от перфектните условия за целта. Когато се забавляват, гостите искат да виждат домакина си в действие, да общуват и участват в това, което прави. Ето защо събиранията в дома са предимно около местата, в които се приготвя храната и напитките и дизайнът и проектирането на тези пространства трябва да бъдат съобразени с това. Една чудесна кухня има силата да сплотява хората, които обитават един дом. Тя се превръща в предпоставка за по-здравословен начин на живот и повече пълноценно време, прекарано заедно. В съвременните кухни на луксозните жилища има отделено място и за малка градина с билки и подправки, както и все повече възможности за отглеждане на собствени продукти за трапезата. Агентите на луксозни имоти споделят, че кухнята е все по-важен фактор при избора на имот. За днешния купувач това е пространството в дома, където иска да се събира с близки и приятели и да демонстрира с гордост кулинарните си умения. Дори да не са толкова добри в готвенето, хората предпочитат именно това място, като най-уютното в жилището, където да проявят своето гостоприемство.
 
Гардеробната: Мислете мащабно!
 
Точно както избора на имот или изкуство, в което инвестират собствениците ги представя пред света, така и техният гардероб е важна част от нещата, които изграждат имиджа им пред социалния им кръг. Ето защо, не е чудно, че дрешниците в луксозните домове увеличават мащаба си прогресивно. В изследване на пазара на над 100 локации по света, брокери споделят, че огромните гардеробни помещения продължават да са сред най-важните характеристики при търсенето на луксозни имоти. Те вече не са обособени малки пространства, а отделни стаи, които са оформени функционално и красиво.
 
Спорт в дома
 
Стремежът към по-добър и здравословен начин на живот е причината за това все повече от собствениците на луксозни жилища да отделят специално внимание на спортните съоръжения и зони за активност в дома си. Брокерите разказват за имот с игрище за хокей на лед, на което се излиза директно от голямата спалня на собствениците, а от там се стига и до големия басейн в задния двор на имението. Закритите игрища за баскетбол бяха сред обичайните параметри на луксозните имоти по света, но сега попадаме на такова, което е пригодено лесно да се трансформира в разкошна бална зала с полилеи, обезпечена с озвучителна система за грандиозни събития. Спортната активност е важна и е изумително колко много от собствениците на висок клас имоти проявяват креативност и находчивост в начина, по който интегрират спортните съоръжения в домовете си, запазвайки класата и елегантността на луксозния имот.
 
Уединение и сигурност
 
Като започнем с крепостния ров, сигурността винаги е била сред най-характерните черти на важните домове от векове насам. Системите за сигурност в днешно време са истинско чудо на технологията и не случайно са проектирани от великите умове на бивши военни специалисти. Външни камери за наблюдение с нощно виждане за защита на целия периметър около дома, специално обезопасени стаи, резервни генератори, подсилени врати, непроницаеми прозорци, устройства в тавана, които впръскват специални вещества за временно обезвреждане на нахлулите нежелани нарушители - това са само част от разработките в арсенала за обезопасяване на съвременния дом.
Top