09/12/2015 Мира Лазарова Галерия

Сграда на годината 2015

За 14-и пореден път конкурсът "Сграда на годината" направи преглед на най-хубавите сгради на България, реализирани през изтичащата година. Конкурсът е под патронажа на МРРБ със съдействието на браншовите организации в архитектурата, инвестиционното проектиране и строителството. В него участваха 65 новоизградени или реконструирани публични и частни проекти, завършени през 2015 г., оценени от жури от 24 водещи експерти и представители на бизнеса и културата с председател Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие. Отличените сгради бяха обявени на гала церемония на 9 декември.

Надпреварата в конкурса "Сграда на годината" за поредна година беше много оспорвана и съпроводена с труден избор. През 2016 г. са отворени възможности за инвестиции от европейски фондове в проекти за над 3 млрд. лв. - за развитие на сградния фонд, градска инфраструктура, инструменти за ПЧП за 300 млн. лв. и инвестиции по националните програми за енергийна ефективност, заяви при откриването министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, патрон на конкурса.

Най-много са наградените проекти в столицата - 10, по три са наградените проекти във Варна и Пловдив.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова връчи специалната награда в категория "Сгради образователна инфраструктура" на Фармацевтичен факултет - Медицински университет - Варна. Още две награди отиват в морската столица - в категория "Сгради, паметници на културата, музеи, храмове" - за реконструкцията на Икономическия университет, и в категория "Сгради здравеопазване" - за специализирана очна болница "Св. Петка".

Бургас взе наградата на публиката с "Експо център Флора" - Бургас, отличието бе връчено от зам.-министър Деница Николова. Проектът беше отличен и със специална награда в категория "Сгради с елементи на зелена архитектура".

Столичният "Завод за механично-биологично третиране на отпадъци с производство на Ар Ди Еф гориво" получи наградата в категория "Производствени и индустриални сгради", тя беше връчена на кмета Йорданка Фандъкова. Специалната награда е за "Производствена сграда на ИПО", Карлово.

Русенската спортна зала "Булстрад Арена" е победител в категория "Сгради спортна инфраструктура".

Спортна зала "Колодрума" - Пловдив, получи специалната награда в същата категория, тя беше връчена на кмета на града инж. Иван Тотев. Още два са отличените пловдивски проекти - Младежки център - победител в категория "Сгради със социално значение", и храм "Свети Николай Чудотворец" - специална награда в категория "Сгради, паметници на културата, музеи, храмове".

Специалната награда в категория "Сгради със социално значение" е за "Сграда за пожарна безопасност и защита на населението" - кв."Люлин", София.

В категория "Обществени сгради с бизнес предназначение" победител е новата най-висока сграда в столицата "Капитал Форт". Специалната награда в категорията взе "Реконструкция на обществена сграда на площад Славейков, София".

При "Хотели и ваканционни комплекси" победител е хотелски комплекс "РИУ-ХЕЛИОС ПАРАДАЙС".

В категорията "Бетонът в архитектурата" победител е "Център за международни клиенти на Уникредит Булбанк" - София.

"Музейко - детски научен център", София, е на първо място при "Сгради образователна инфраструктура".

"Експо 2000 Офис Парк" - София, е победител при "Сгради с елементи на зелена архитектура". За иновативно технологично решение за повишаване на енергийната ефективност наградата получава жилищна сграда "Панорама", София.

При "Жилищни комплекси" победител е "Стела Бояна", София. Специална награда в категорията получава затворен жилищен комплекс "Бел Роуз", София.

Поради сериозна конкуренция в категория "Жилищни сгради" журито дава три специални награди за проекти в София - жилищна сграда "ММ Уърлд", жилищна сграда "Далия" и жилищна сграда "Любата".

Повече информация и снимки на обектите - участници в конкурса:
www.buildingoftheyear.bg

Top